Indikátor ekonomického sentimentu v apríli klesol medzimesačne o 0,6 bodu

Trojmesačný kĺzavý priemer indikátora ekonomického sentimentu (IES) v apríli 2016 klesol oproti spresnenému výsledku predchádzajúceho mesiaca o 0,6 bodu. Informoval o tom dnes Štatistický úrad (ŠÚ) SR.
Jeho hodnota (102,8) sa znížila v dôsledku negatívneho vývoja v službách, v priemysle a stavebníctve. Aktuálne IES prevyšuje hodnotu rovnakého obdobia minulého roka o 1 bod a za úrovňou dlhodobého priemeru zaostáva o 1,3 bodu.
Indikátor dôvery v priemysle sa v apríli oproti marcu znížil o 2,3 bodu na 7. Vývoj indikátora ovplyvnilo očakávané zníženie produkcie na najbližšie tri mesiace.
V apríli indikátor dôvery v stavebníctve oproti predchádzajúcemu mesiacu klesol o 2,5 bodu na zápornú hodnotu 6,5 vplyvom nepriaznivejších hodnotení očakávanej zamestnanosti. Aktuálny výsledok prevyšuje dlhodobý priemer o 10,5 bodu.
Indikátor dôvery v obchode (12,7) vzrástol v apríli v porovnaní s marcom o 1,4 percentuálneho bodu, a to najmä vplyvom pozitívneho hodnotenia súčasných podnikateľských aktivít a stavu zásob.
Indikátor dôvery v službách v apríli po dvojmesačnom raste klesol, jeho hodnota (3) sa v porovnaní s marcom znížila o 7,3 percentuálneho bodu. Vývoj indikátora bol ovplyvnený negatívnymi hodnoteniami dopytu za posledné tri mesiace a rovnako aj očakávaného dopytu, pričom podnikateľskú situáciu napriek tomu hodnotili respondenti kladne.
Spotrebiteľská atmosféra sa v apríli príliš nezmenila. V porovnaní s predchádzajúcim mesiacom sezónne očistený indikátor spotrebiteľskej dôvery vzrástol o 0,6 bodu v dôsledku zvýšenia dôvery pri perspektívach úspor a očakávanom vývoji finančnej situácie vlastnej domácnosti, kým nálada spotrebiteľov pri odhade vývoja ekonomickej situácie a nezamestnanosti na Slovensku sa zhoršila. Aktuálny výsledok po sezónnom očistení bol o 1,3 bodu nepriaznivejší ako v rovnakom období minulého roka, no prevyšoval dlhodobý priemer.

Súvisiace články

Aktuálne správy