Úrokové miery bezo zmeny

Streda bola na dáta aj udalosti bohatá, keď bolo zasadnutie Federal Open Market Committee, rady americkej centrálnej banky Federal Reserve, ktorá rozhoduje o monetárnej politike v USA. To prinieslo

Na začiatok obchodného dňa bola zverejnená obchodná bilancia Nového Zélandu, ktorá klesla z 339 miliónov dolárov na 117 miliónov. Očakávaný bol nárast na 401 miliónov. Austrálska inflácia klesla na kvartálnej báze o -0.2% z predošlého rastu o 0.4%, očakávania hovorili o raste o 0.2%. Na ročnej báze rast cien u protinožcov spomalil na 1.3% na ročnej báze z 1.7%, pričom očakávané nebolo žiadne spomalenie ani zrýchlenie.

V Európe boli zverejnené dáta maloobchodných tržieb v Španielsku, ktoré vzrástli o 4.3% na ročnej báze, potvrdzujúc pozitívny trend keď minulý mesiac rástli o 7.4%. Vo Veľkej Británii boli zverejnené čísla HDP, ktoré podľa prvých odhadov rástlo za prvý kvartál roku 2016 o 0.4%, teda v súlade s očakávaniami spomalilo z 0.6%. Na ročnej báze HDP ostrovanov rástlo o 2.1%, keď bolo očakávané spomalenie z 2.1% na 2%. Európske indexy končili deň v pluse, Euro Stoxx +0.29%, FTSE 100 +0.56%, CAC 40 +0.58%, DAX +0.39%.

Americká centrálna banka Fed neprekvapila, keď nezvýšila úrokové sadzby na svojom aprílovom zasadnutí. Predstavitelia Fedu síce priznali, že riziká pre americkú ekonomiku sú menšie ako boli na minulom zasadnutí a domáca aj svetová ekonomická situácia sa zlepšuje, ale Fed naďalej ostáva v pasívnom móde a čaká na ďalší vývoj. Šanca, že na júnovom stretnutí Fed zvýši úrokové miery stále žije, keď mu ostávajú podľa aktuálneho plánu ešte dve zvýšenia sadzieb do konca roka. Momentálne sa úrokové miery nachádzajú v pásme od 0.25 do 0.5%.

Z makroekonomických dát sme sa dozvedeli tradičné stredajšie zásoby ropy, ktoré v USA rástli o takmer dva milióny barelov, pričom bol očakávaný nižší rast. Napriek tomu si ropa výrazne polepšila. Americké indexy končili deň nasledovne:  Dow Jones +0.4%, SPX +0.38%, NASDAQ -0.36%.

Súvisiace články

Aktuálne správy