V Poprade vybudujú energetickú spoločnosť, ktorá bude prvou svojho druhu v SR

V meste pod Tatrami plánujú založiť mestskú spoločnosť - Popradskú energetickú spoločnosť, ktorá sa stane prvou svojho druhu na Slovensku.

V meste pod Tatrami plánujú založiť mestskú spoločnosť – Popradskú energetickú spoločnosť, ktorá sa stane prvou svojho druhu na Slovensku. Jej hlavnou úlohou bude mestu ušetriť financie a zároveň zastrešiť výdavky pri spotrebe energie. Schválili to poslanci na dnešnom mestskom zastupiteľstve.
Popradčanom v súčasnosti chýba nástroj, ktorý by v meste riadil komunálnu energetiku. „Musím povedať, že mne ako zástupcovi firmy Veolia sa tento zámer mesta páči. Je to budúcnosť, pretože najlacnejšia energia je nespracovaná,“ povedal počas mestského zastupiteľstva riaditeľ regionálnej spoločnosti Veolia Energia Východné Slovensko Ľuboš Kertész. Podľa primátora mesta Poprad Jozefa Švagerka je téma tepla dôležitá. Podstatným prvkom koncepcie je manažment energetických tokov z úrovne mesta bez sprostredkujúceho medzičlánku. Súčasťou je i nové inštitucionálne riešenie problematiky energetiky na úrovni mesta a budovanie partnerstiev s hlavnými aktérmi v tejto oblasti na území mesta.
„Celkové ročné náklady na energie, rátame tam elektrinu, plyn, teplo, sú na úrovni takmer 1,6 milióna eur. Toto číslo vieme znížiť o päť až desať percent. Vieme tak ušetriť 160.000 eur,“ uviedol viceprimátor Igor Wzoš. Doplnil, že energetická sebestačnosť a bezpečnosť je dôležitým predpokladom pre udržateľný a stabilný rozvoj územia, preto je aktívna pozícia mesta v tejto oblasti logická. „Cieľom tohto opatrenia je koncepčné riešenie energetiky na území mesta Poprad rešpektujúc lokálne podmienky a potenciály vedúce k zmene vnímania odpadu zo záťaže na surovinu,“ povedal viceprimátor.
So zriadením spoločnosti nesúhlasili viacerí poslanci. „Myslím si, že v tejto chvíli nie je správny čas na založenie tejto mestskej spoločnosti,“ povedal mestský poslanec Štefan Pčola. Viceprimátor mesta uviedol, že samospráva zvažovala tri možnosti, ako túto situáciu v meste riešiť. „Mať samostatné oddelenie na meste, založenie samostatnej spoločnosti, alebo si nakúpiť tieto služby od externej firmy,“ povedal Wzoš. Založenie podniku podporil poslanec Miroslav Glevaňák. „Spoločnosť mestu dokáže ušetriť veľké množstvo finančných prostriedkov. Ak budeme stagnovať a čakať ďalších 25 rokov, tak sa nikdy nepohneme smerom dopredu,“ dodal.

Súvisiace články

Aktuálne správy