Najväčšie lúpeže v histórii: Peniaze v banke nie sú v takom bezpečí, ako si myslíte

, the crux Foto: SITA/AP

Ide väčšinou o vzácne prípady, keď sa zločincom podarí okradnúť niektorú z centrálnych bánk akejkoľvek krajiny. Ale keď už k tomu dôjde, palcové titulky v médiách z toho urobia silný príbeh. Nie je to žiadne „troškárenie“ ako prepad miestneho obchodu, či pobočky komerčnej banky. Centrálna banka je úplne iná liga.

Stalo sa to len niekoľko hodín po tom, čo USA spustili inváziu do Iraku v roku 2003. Saddám Husajn a jeho synovia sa dostali k jednej miliarde dolárov v hotovosti, vyplienili irackú centrálnu banku. Písal sa rok 2005, keď vykradli brazílsku centrálnu banka v štýle Dannyho jedenástky. Gang 35 bankových lupičov pod ňou vykopal 80 metrový tunel, dokonalý prevlek im umožnil vyhnúť sa kontrolám a nerušene "pracovať". Na konci krvopotnej driny čakala odmena v hotovosti vo výške asi 70 miliónov dolárov.

A niečo podobné sa len nedávno udialo opäť…

Minulý mesiac, medzinárodná skupina hackerov sa v Bangladéši dostala na účet Federálneho rezervného systému, centrálnej banky USA.

Najskôr hackeri použili počítačový vírus, aby dokázali preniknúť do bezpečnostného systému Bangladéšskej centrálnej banky. Potom ukradli používateľské mená a heslá, ktoré banka používala pre platobné prevody. Hackerom stačili tieto informácie aby sa dostali k vyše 100 miliónom dolárov z bangladéšskeho Federálneho rezervného účtu na Filipínach a Srí Lanke. Odtiaľ ich previedli  do kasína a peniaze vybrali ako hotovosť.

Hackeri si pre lúpež vybrali piatok, piatok a sobota sú v Bangladéši víkendové dni. Ale zároveň je piatok v USA dňom pracovným. Takže boli schopní zrealizovať falošné prevody bez toho, aby si niečo všimli bangladéšski štátni zamestnanci. Hneď ako si v Bangladéši uvedomili, čo sa vlastne stalo, už bolo neskoro. Bola nedeľa, a nikto z Fedu, kto by dokázal pomôcť, po ruke nebol. Keď sa konečne podarilo nadviazať kontakt s Fedom, 100 miliónov dolárov bolo fuč, zostalo po nich len prázdne vrece. Niet divu, že sa to podpísalo pod rozhodnutie tamojšej vlády. Stratila dôveru v schopnosť USA zachrániť svetový finančný systém.

Ostatné krajiny môžu byť na tom rovnako.

Takmer každá krajina na svete má niektoré zo svojich rezerv na účtoch FEDu z jednoduchého dôvodu. Dolár je poprednou svetovou rezervnou aj obchodovateľnou menou. Ale čo v prípade, že sa podobný scenár zopakuje? Na počudovanie by to mohlo znamenať pozitívny vývoj.

Americký vláda hrubo zneužila postavenie dolára ako svetovej rezervnej meny číslo jeden. Sama si vytlačí bilióny, ale zvyšok sveta núti financovať svoje márnotratné utrácanie. Ide o svojvoľnú sankciu voči neposlušným krajinám. Núti tak zvyšok sveta žiť v súlade s extrateritoriálnymi zákonmi, ako je FATCA, ktorá subjektom na celom svete nepodliehajúcim jurisdikcii Spojených štátov priamo ukladá komplexný balík povinností. Nezanedbateľným problémom sú aj náklady spojené s implementáciou týchto povinností, pričom pri nesúlade s FATCA hrozí uplatnenie sankčného mechanizmu v podobe 30 % zrážkovej dane z transakcií priamo alebo nepriamo spojených so Spojenými štátmi. Ďalšou otázkou, ktorú ponecháva zjavná nejasnosť a neistota FATCA režimu nezodpovedanou, je aj ako presne bude vynucovaný. Ale nie je to len FATCA, dalo by sa pokračovať ďalej… Spoločným menovateľom je takmer vždy americký dolár ako jednotka rezervnej meny, ktorá umožňuje všetky tieto porušovania predpisov. Ak ostatné krajiny stratia vieru v USA, pomôže to obmedziť takéto nadradené správanie sa Ameriky.

Ale vráťme sa ku krádeži z bangladéšskeho účtu Federálneho rezervného systému, tá je poučná aj z iného dôvodu. Bežnému smrteľníkovi odhalila enormné nebezpečenstvo, ktoré mu hrozí ak drží svoje celoživotné úspory v podobe elektronického zápisu v banke, alebo na maklérskych účtoch, kde ich môžu hackeri ukradnúť. Nemali by ste mať majetok sústredený na jedinom mieste, všetky peniaze, ktoré ste zarobili, by mohli zmiznúť v jedinom okamihu.

Podobne ako bangladéšski úradníci, aj vy by ste sa mohli prebudiť po jednom "krásnom" víkende a bude to pre vás rovnako nepríjemná správa ako pre zástupcov bangladéšskej centrálnej banky. Hackeri vybielili digitálne bankové a maklérske účty a vám nezostalo nič. navyše ste v tomto prípade úplne bezmocní.

Všetko je to skúsená kyberkriminalita na rôznej úrovni. Konšpiračné teórie hovoria o tom, že za útokmi môže byť aj záujem iného štátu, ako je Rusko alebo Čína, ktoré sa snažia zaútočiť na digitálny finančný systém USA. Nech je to tak, alebo inak, pointa zostáva rovnaká. Ak dnes máte svoje úspory uložené v podobe elektronických záznamov v banke, hrozí im nebezpečenstvo. Zbytočne nedúfajte, že vás pri takejto krádeži ochráni štát, teda vláda. Koniec koncov, úspešne prevedená bangladéšska lúpež sa zamerala na účty Federálneho rezervného systému, čo spadá priamo pod vládu USA.

Ale aby sme neboli úzkoprsí, samozrejme, že existuje mnoho ďalších príkladov hackerského prieniku do niektorého z najlepšie zabezpečených digitálnych systémov na svete. V minulom roku hackeri ukradli vyše 300 tisíc daňových priznaní z IRS. Získané informácie využili ako vratky na desiatky miliónov dolárov zaplatených na daniach. Aj také veľké spoločnosti ako je Sony, Target, JPMorgan Chase, E * Trade a Scottrade boli nedávno napadnuté hackermi.

Ak sa rozhodnete, že niet inej možnosti a aj naďalej budete držať väčšinu svojich peňazí v digitálnej podobe, mali by ste prijať proaktívne kroky na svoju obranu. To je dostatočný dôvod, prečo by každý mal vlastniť aj nejaké tvrdé aktíva, rovnako ako fyzické zlato v podobe mincí. Ani hotovosť nie je zlé riešenie, problém možno nastane, ak sa ECB rozhodne, že stiahne z obehu 500 eurové bankovky. Rovnako ako futbalový tím, aj vy ako investor, si musíte naplánovať celý rad obranných, alebo až útočných stratégií. Nie je to vôbec jednoduché, ak sa pozrieme na neustále sa meniace globálnej ekonomické  situácie.

„Hrozbu finančného terorizmu musíme vnímať ako akúkoľvek inú formu terorizmu. Nesmiete nedbanlivo ignorovať včasné informácie, lebo na ich základe sa dokážete ochrániť pred ekonomickými útokmi, ktoré sú jasne na obzore,“ myslí si Frank Keating, prezident Americkej bankovej asociácie.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy