EPH ruší vstup na burzu

Český Energetický a průmyslový holding (EPH), jediný akcionár spoločnosti EP Infrastructure (EPIF) sa rozhodol, že nebude pokračovať v procese predaja menšinového podielu v EPIF formou primárnej ponuky akcií (IPO) na burze.

Český Energetický a průmyslový holding (EPH), jediný akcionár spoločnosti EP Infrastructure (EPIF) sa rozhodol, že nebude pokračovať v procese predaja menšinového podielu v EPIF formou primárnej ponuky akcií (IPO) na burze. Informoval o tom dnes riaditeľ marketingu a komunikácie EPH Daniel Častvaj.
Zámer vykonať IPO kmeňových akcií a globálnych depozitných certifikátov svojej dcérskej spoločnosti na Pražskej burze cenných papierov a Londýnskej burze cenných papierov oznámil holding 12. apríla. Ponuku cenných papierov plánoval v 2. štvrťroku, a to s ohľadom na podmienky na trhu. EPH zamýšľal využiť väčšinu čistých výnosov na spätné odkúpenie svojich vlastných akcií vlastnených spoločnosťou Biques Limited, ktorá je v holdingu pasívnym finančným investorom.
EPH bude podľa Častvaja ďalej zvažovať možnosť bilaterálnej transakcie s globálnymi infraštruktúrnymi investormi. "EPH si veľmi váži pozitívnu odozvu trhu v súvislosti s pôvodne očakávanou primárnou emisiou akcií EPIF. Chceme zároveň poďakovať investorom za záujem o našu spoločnosť a našim finančným poradcom za ich pomoc a poskytnutie služieb spojených s doterajšou prípravou ponukového procesu," dodal.
EPIF je poskytovateľom infraštruktúrnych služieb v oblasti energetiky so zameraním najmä na regulované aktivity a aktivity založené na dlhodobých zmluvách. Skupina pôsobí v štyroch hlavných segmentoch, a to v oblasti prepravy a skladovania plynu, distribúcie plynu aj elektrickej energie a teplárenstve. Pôsobí hlavne na Slovensku a v Českej republike.
Súčasťou EPIF, do ktorej EPH vyčlenil svoje infraštruktúrne projekty, je napríklad spoločnosť Eustream, pôsobiaca ako jediný prevádzkovateľ prepravnej plynárenskej sústavy na Slovensku. Z českých aktív spadá do EPIF teplárenstvo vrátane najväčšieho zdroja EPH Elektrárny Opatovice. V Česku je holding najväčším dodávateľom tepla vôbec.
V roku 2015 skupina EPIF vykázala tržby 3,265 miliardy eur a čistý zisk vo výške 622,7 milióna eur. Upravená EBITDA dosiahla hodnotu 1,433 miliardy eur. K 31. decembru 2015 predstavovali celkové konsolidované aktíva skupiny 9,710 miliardy eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy