Veľký deň pre veľkú bankovku: O zrušení 500 eurovky sa rozhodne budúci týždeň

, ČTK Foto: SITA/AP;thinkstock

Európska centrálna banka zrejme 4. mája na zasadnutí Rady guvernérov rozhodne o ukončení tlače bankoviek v hodnote 500 eur. Agentúre Reuters to povedal informovaný zdroj.

Rozhodnutie pravdepodobne zvýši napätie medzi ECB a Nemeckom. Nemecko je pre zachovanie bankovky, ktorá zodpovedá hodnote starej nemeckej bankovky 1000 mariek a je v súlade s tradičnými preferenciami Nemcov, ktorí pred elektronickými peniazmi dávajú prednosť hotovosti.

V prípade, že sa ECB rozhodne zbaviť eurobankovky v najvyššej hodnote, je pravdepodobné, že sa stanoví dlhé obdobie prechodu. Bankovky sa teda nestanú okamžite neplatné a ľudia nebudú musieť svoje bankovky okamžite meniť, dodal zdroj.

ECB chce ukončiť tlač bankoviek v hodnote 500 euro napriek námietkam nemeckej centrálnej banky. Dôvodom sú obavy, že bankovka je využívaná zločincami a militantnými skupinami na financovanie ich aktivít. Kritici tvrdia, že tento krok v skutočnosti neobmedzí kriminálne aktivity, ale zasiahne do osobných slobôd, pretože zníži objem hotovosti v obehu.

V rámci kompromisu ECB zrejme zastaví tlač a distribúciu bankoviek v roku 2018, ale bude pokračovať s ich výmenou bez obmedzenia. Skopíruje tak politiku prijatú nemeckou centrálnou bankou v roku 2002, kedy euro nahradilo nemeckú marku.

Päťstoeurová bankovka patrí celosvetovo k bankovkám s najvyššou nominálnou hodnotou. Napríklad v Spojených štátoch je najvyšším nominálom v obehu stodolárová bankovka. Podľa údajov ECB sa vo forme päťstoeurových bankoviek nachádzalo takmer 30 percent z celkovej hotovosti, ktorú vlani nahromadili ľudia v eurozóne. Celková hodnota peňazí v hotovosti vlani vystúpila na viac ako bilión eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy