Tržby firmy Apple klesli, prvýkrát oslabil predaj iPhonov

Príjmy spoločnosti Apple sa v kvartáli, ktorý sa skončil 26. marca dostali na 50,56 mld. USD. Spoločnosť v tomto období predala 51,2 mil. zariadení iPhone

Firma Apple zaznamenala v druhom kvartáli svojho finančného roka pokles tržieb a vôbec prvýkrát v histórii evidovala pokles predaja zariadení iPhone. Tržby spoločnosti Apple v druhom účtovnom štvrťroku, ktorý sa skončil 26. marca, oslabili na 50,56 mld. USD. Tržby sa znížili prvýkrát za trinásť rokov. Analytici počítali so sumou 51,97 mld. USD. V druhom kvartáli predchádzajúceho roka boli vo výške 58,01 mld. USD. V treťom kvartáli spoločnosť očakáva ďalší prepad tržieb a odhaduje, že budú vo výške od 41 mld. do 43 mld. USD. Analytici na Wall Street predpovedajú 43 mld. USD.

Čistý zisk spoločnosti klesol na 10,5 mld. USD. Na jednu akciu tak pripadol zisk vo výške 1,90 USD. Analytici prognózovali, že zisk na jednu akciu bude približne na úrovni dvoch dolárov. Spoločnosť Apple uviedla, že v druhom kvartáli predala 51,2 mil. zariadení iPhone. Tento výsledok však prekonal odhad analytikov, ktorí očakávali, že sa predá 50 mil. zariadení iPhone. V druhom štvrťroku predchádzajúceho roka firma Apple predala 61,2 mil. zariadení iPhone.

Predstavitelia firmy Apple očakávajú, že predaj smartfónov iPhone bude naďalej klesať aj v aktuálnom štvrťroku. Firma musí presvedčiť investorov, že ide o momentálny stav, a nie trvalý.

(1 EUR = 1,1287 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy