Maďarská centrálna banka znížila úrokové sadzby

Analytici predpokladajú ďalšiu redukciu základnej sadzby na 0,75 %.

Maďarská centrálna banka znížila svoju hlavnú úrokovú sadzbu o 15 bázických bodov na nové rekordné minimum 1,05 %. Cieľom jej utorkového rozhodnutia je podpora ekonomického rastu a oživenie inflácie. Krok banky je v súlade prognózou analytikov oslovených v prieskume agentúry Reuters. Analytici oslovení v prieskume zároveň uviedli, že predpokladajú ďalšiu redukciu základnej sadzby na 0,75 %.

Keďže infláciu utlmuje zníženie cien ropy a iných komodít, posilňuje to predpoklad poklesu úrokových sadzieb nielen v Maďarsku, ale aj v Poľsku. Celková hladina cien v Maďarsku v marci klesla o 0,2 %. „Centrálna banka by mohla do jesene znižovať svoju základnú sadzbu postupne o 10 až 15 bázických bodov do blízkosti 0,75 %,“ uviedli analytici maklérskej spoločnosti Equilor.

Centrálna banka Maďarska už signalizovala, že úroky opäť zníži a viceguvernér Márton Nagy povedal, že slabší forint pomôže exportérom a podporí návrat k „želanej inflácii“. Minulý mesiac banka predpovedala, že inflácia v krajine v tomto roku bude na úrovni 0,3 % a v budúcom roku vo výške 2,4 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy