Slovensko-ukrajinské fórum má podporiť ekonomickú spoluprácu

Na rozvoj ekonomickej spolupráce je zamerané trojdňové Slovensko-ukrajinské fórum SUF 2016, ktoré sa dnes začalo v Košiciach. Cieľom je vytvorenie platformy podporujúcej podnikanie medzi oboma krajinami.
Nosnými témami podujatia v priestoroch Kulturparku sú počas dnešného dňa priemyselné parky a prezentovanie možností pre investície, a to na východnom Slovensku ako aj na Ukrajine.
Streda (27.4.) bude venovaná energetike, budúcnosti slovensko-ukrajinských vzťahov a príležitostiam pre obchodovanie. Vzhľadom na politické zmeny a novú vládu na Ukrajine nebudú prítomní ministri hospodárstva oboch krajín, ako sa pôvodne plánovalo.
V záverečný deň budú prebiehať dvojstranné rokovania, tzv. B2B, medzi obchodnými partnermi z oboch krajín. „Očakávame zastúpenie z oblasti strojárenstva, energetiky, služieb, cestovného ruchu či stavebníctva. Verím, že každý si tu nájde svojho partnera, pretože je veľký záujem zo strany ukrajinských podnikateľov, najmä o presídlenie ich filiálok do eurozóny,“ uviedla riaditeľka Košickej regionálnej komory Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (KRK SOPK) Agnesa Klimová.
K organizátorom patria Americká obchodná komora v SR (AmCham), SOPK či Združenie FEMAN. Ekonomické fórum je súčasťou Dní Ukrajiny, ktoré sa v Košiciach koná od 19. do 28. apríla.
„Košice sa môžu stať vstupnou bránou pre Ukrajinu na Slovensko, pre rozvoj kultúry, turizmu, cestovného ruchu, podnikateľských aktivít, a môžu sa stať aj vstupnou bránou pre Ukrajinu smerom do EÚ. O tom sú Dni Ukrajiny, o tom je Slovensko-ukrajinské fórum,“ uviedol organizátor Eduard Buraš, riaditeľ Združenia FEMAN.

Súvisiace články

Aktuálne správy