Maďarská centrálna banka znížila referenčnú sadzbu na 1,05 %

Maďarská centrálna banka pokračuje v uvoľňovaní svojej menovej politiky. Jej cieľom je oslabiť forint a zvýšiť infláciu. Informovala o tom agentúra Bloomberg.
Po marcovom prekvapujúcom zavedení zápornej úrokovej sadzby sa dnes maďarská centrálna banka (MNB) rozhodla znížiť trojmesačnú depozitnú sadzbu na 1,05 % z pôvodných 1,20 %. Tento výsledok väčšina analytikov očakávala.
Banka už minulý mesiac zaviedla záporný úrok -0,05 % na vklady, ktoré si komerčné banky u nej uložia cez noc, a toto rozhodnutie dnes nezmenila.
MNB v snahe oživiť nízku infláciu upustila od svojho záväzku, že nebude hýbať s úrokmi do konca budúceho roka 2017.
Nový balík stimulov Európskej centrálnej banky, ktorý zvýšil vyhliadky na posilnenie forintu, totiž prinútil MNB zmeniť rozhodnutie. A návrh rozpočtu na budúci rok, ktorý počíta so znížením dane z pridanej hodnoty vytvára tlak na ďalší pokles inflácie.
Maďarský forint minulý mesiac posilnil oproti euru o 0,4 % a náklady Maďarska na obsluhu dlhu sú druhé najnižšie v regióne, po Českej republike, ktorej centrálna banka bráni posilneniu koruny a drží kľúčový úrok takmer na nule (presnejšie na úrovni 0,05 %) už približne 3,5 roka.

Súvisiace články

Aktuálne správy