Saudská Arábia prijala plán reform

Kráľovstvo Saudskej Arábie prijalo takzvanú víziu 2030, čo je plán ako by sa mala v nasledujúcich 15 rokoch stať menej závislá na rope a prestransformovať sa na modernú ekonomiku.

Medzinárodný Menový Fond varoval silných exportérov ropy z Blízkeho Východu, že ich ekonomiky sú neudržateľné z dlhodobého hľadiska ak sa ceny ropy udržia na nižších hladinách ako sa očakáva. Napríklad Saudská Arábia získava z ropy viac ako 70% svojho rozpočtu a viac ako dve tretiny svojej pracovnej sily zamestnáva štát. Je to teda ekonomika extrémne závislá na cene ropy, ktorá má výrazný nedostatok súkromných investorov. Aj toto má zmeniť vízia 2030 a to najmä vytvorením najväčšieho investičného fondu na svete, ktorý by mohol presiahnuť aj $2 000 miliárd. 

Prvá investícia do fondu vznikne odpredajom časti giganta Saudi Aramco, obrovskej štátnej ropnej spoločnosti, ktorej hodnota sa odhaduje vysoko nad $2 000 miliárd, keď iba rezervy ropy vlastnené touto spoločnosťou by dosiahli túto cifru ak by ropa stála len 10 amerických dolárov za barel, teda reálna hodnota je ďaleko vyššia ale ešte  Odpredať by sa malo 5% tejto gigantickej spoločnosti v historicky najväčšom IPO v histórii.

Okrem vytvorenia investičného fondu by Saudská Arábia mala prejsť mnohými ekonomickými a regulačnými reformami a vytvorením udržateľného rozpočtu. Pomôcť by malo zavedenie dane z pridanej hodnoty na luxusný tovar, energie a niektoré iné tovary.

Z pohľadu sociálnych reforiem by mala krajina zvýšiť pomer žien v pracovnej sile z momentálnych 22% na 30%, pričom k otázke žien sa volantom sa predstavitelia krajiny vyjadrili, že o tejto otázke nechajú rozhodnúť národ. 

Ročný graf ceny ropy:

Zdroj: Bloomberg

Súvisiace články

Aktuálne správy