Neobyčajný príbeh: Pred 26 rokmi začínal s tisíckou, dnes mu biznis vynáša milióny

, CNBC Foto: YT/David Webber;SITA/AP

Neexistuje žiadne obchodné odvetvie, ktoré by podobalo tomu s obuvou. Tvrdí to Steve Madden, ktorý sa v ňom vie dobre pohybovať. Nečudo, veď topánky sú to jediné, čomu skutočne rozumie.

"Len som vrazil do jedného z obchodov na 16. ulici a bol to obchod s topánkami, to rozhodlo," hovorí trošku tajomne zakladateľ spoločnosti, ktorá nesie jeho meno. Steve Madden začínal v roku 1990 s 1100 dolármi. "V súčasnosti máme tržby vo výške 1,5 miliardy dolárov."

Ak by ste teraz čakali klasickú „succes story“, príbeh úspešného podnikateľa, asi budete sklamaní. Maddenov príbeh je v niečom iný. To niečo je presne medzi investíciou vo výške 1100 dolárov a 1,5 miliardami tržieb. Odsedel si 31-mesiacov vo federálnom väzení za podvody s cennými papiermi, jeho postavu ste mohli vidieť vďaka filmu "Vlk z Wall Street." "Čo si myslíte o chlapovi, ktorý ma hral v tom filme?" pýta sa potmehúdsky Madden.

"Kedysi som pracoval na stoličke, kde mi z vrecka vyčnieval obuvák," povedal Madden na margo svojho prvého zamestnania na Long Islande. "Informácie, ktoré som tam zhromaždil, spolu so skúsenosťami, boli neoceniteľné. Bolo to ako štúdium na vysokej škole," povedal pre televíziu CNBC. Madden pracoval v tomto obchode s obuvou dva roky "a naučil sa to, po čom ženy túžia." Následne strávil roky prácou v továrni na topánky, naberal znalosti o dizajne a postupoch výroby. Keď mal 31 rokov, rozhodol sa skúsiť to na vlastnú päsť. Bol okamžite unavený, keď mu povedali čo má robiť, preto mu zišlo na um, že "by mohol predávať topánky a pozerať sa pritom ženám pod sukňu," povedal viac-menej vážne Madden.

Dokázal dať dohromady 1100 dolárov a navrhol svoju prvé topánky, nazval ich Marilyn, bol to štýl drevákov, ktoré ale vyzerali ako seriózne topánky, keď ste si ich obuli k džínsom. Madden zaplatil vrátnikovi zo svojho apartmánového domu 60 dolárov za deň, aby ho autom vozil po New Yorku, pretože on nemal vodičák. Topánky predával z kufra auta po 16 dolárov koncovému zákazníkovi, ak šlo o ďalší predaj, účtoval si 24 dolárov za pár.

Ďalší model nazval Mary Jane, tentoraz išlo o obuv, ktorú matky kupovali svojim dcéram vo veku sladkých šestnásť. Konečne nastal ten pravý čas, Maddenovi sa podarilo vytvoriť nový pohľad na topánky s vysokou platformou, inšpiroval sa glitter rockom 70 tych rokov minulého storočia. "Platformy sú skvelé, pretože sú anatomicky oveľa pohodlnejšie, my sme to urobili kvôli móde, nie kvôli pohodliu, ale vyšlo to," vysvetlil Madden. Všetko sa zdalo, že je riadne naštartované, dokonca aj reťazec maloobchodných predajní, všetko hralo do karát Maddenovi. Čo by sa tak už mohlo pokaziť?

Ak pred Maddenom vyslovíte meno Jordan Belfort, na reakciu nemusíte dlho čakať. "Zaujímavý človek, je to veľmi inteligentný človek. Boli sme veľmi blízki priatelia." Ale to je minulosť. Belfort, tento "vlk z Wall Street," presvedčil Maddena, aby predstieral, že vlastní akcie v IPO, ktoré ale v skutočnosti vlastnil Belfort. Bolo to nezákonné. "Zaplietol som sa s týmito chlapmi, boli to skratové rozhodnutia, na ktoré nie som vôbec pyšný. V tom čase som si myslel, že využijeme šedú ekonomiku v rámci prvotného uvedenia na burzu. Ale ukázalo sa, že to tak nebolo."

Obaja muži išli do väzenia. Belfort dostal 22 mesiacov, ale Madden za mrežami zostal 31 mesiacov. "Vďaka tomu som dnes s odstupom času rozumnejší, uvedomelejší," tvrdí Madden. Vrásky na čele mu vytváral strach z toho, že jeho firma skrachuje, kým si odsedí trest a módny svet sa mu za ten čas na míle vzdiali. Ale asi to neboli až také starosti, keď Madden ani nezašiel do väzenskej knižnice aby si pozrel aktuálne vydania časopisu Vogue. "Keď ste vo väzení, nebudte asi premýšľať o štýloch modernej obuvi, premýšľate ako prežiť a uvažujete o svojich chybách. Myslíte predovšetkým na svoju rodinu."

Madden sa dostal na slobodu v roku 2005 a spočiatku nemohol zastávať po určitý čas vo vlastnej firmy žiadny oficiálny post. Spomína si na okamih, kedy sa stretol s Marthou Stewartovou krátko po jej prepustení z väzenia. Sedela za neoprávnený systém obchodovania s akciami. "Cítil som to puto medzi nami, keď jednoducho viete, že tam niečo je. Ona urobila chybu, aj ja som urobil chybu, ale skvelá vec v Amerike je to, že dostanete druhú šancu."

Madden využil svoju druhú šancu a nastúpil do vedenia vlastnej firmy, ale už s miernym odstupom. Firma má svojho generálneho riaditeľa aj manažment, na ktorých sa mohol spoľahnúť aj pokiaľ ide o rast predaja aj v čase, keď bol uväznený. "Moja úloha je iná, som skôr roztlieskavač," povedal Madden a dodal, že to bolo naozaj ťažké, prispôsobiť sa novej situácii. Na otázku, či niekedy kontaktuje vedenie, keď nie je spokojný s novým modelom topánok s úsmevom odvetil, že "každý deň."

Takže ak po úspechu príde pád a následne sa máte znovu vrátiť na scénu, Madden vám poradí, ako to zvládnuť. "Znie to trochu banálne, ale ak máte radi to, čo robíte, je pravdepodobné, že budete mať väčší úspech, než ak by ste to v láske nemali. Poradil by som ľuďom: neberte pracovné príležitosti len pre peniaze, keď začínate, radšej siahnite po niečom za menej peňazí, ale po niečom, čo vás posunie, dostane do pohybu. Časom tak dokážete zarobiť veľa peňazí, ak sa vyberiete touto cestou, ale na začiatku sa rozhodnite správne. Nepredajte sa."

"O Beatles v Nemecku nikto nič nevedel, hoci hrali v Hamburgu dlhé hodiny každý večer. A potom sa stali najväčšou kapelou na svete." Prirovnáva k nim svoju tvrdú prácu Madden počťas budovania vlastnej kariéry. Hľadal služby, ktoré chýbali zákazníkom, učil sa ako navrhovať a vyrábať topánky, ako sa presadiť v tomto druhu biznisu. "Musíte vždy prinášať hodnotu, bez ohľadu na to, čo robíte. Ak nemáte produkt, ktorý má hodnotu, nikam sa nedostanete."

"Ja som vždy rátal s tým, že skončím ako súkromný podnikateľ. Vlastné podnikanie bol vždy môj sen," vyhlásil Madden. Zaplatil si mentora, aby mu dodal odvahu sa týmto smerom pustiť. "Vezmite si, čo máte, a robte to, čo robiť dokážete. Dať jednu nohu pred druhú a urobte prvý krok. Ja som vzal svojich 1100 dolárov, otvoril si v banke účet a začal som." Aké jednoduché.

Súvisiace články

Aktuálne správy