Soros: Čína dnes pripomína USA v roku 2008

, HSBC;CNBC;IW Foto: SITA/AP

Miliardár a známy finančník George Soros varuje, že čínsky rast, ktorý je poháňaný rýchlym rastom zadlženia, mu až príliš pripomína podmienky, ktoré viedli k finančnej kríze v USA.

Podľa Sorosa ide o podobný prípad, keď je ekonomický rast ťahaný rastom dlhov a neudržateľným rozšírením úverov. Ide o expanziu, ktorá sa živí sama sebou, a je možné, že k obratu dôjde oveľa neskôr, než sa očakáva. "To sa stalo v USA, kde už v rokoch 2005 a 2006 ľudia ako Paul Volcker videli blížiace sa problémy, tie ale nakoniec prišli až v roku 2007," dáva do pozornosti Soros.

Čína je fenoménom posledných troch dekád, ale v posledných rokoch vyplávalo na povrch množstvo problémov spojených s transformáciou ekonomiky. Podľa Sorosa budú škody narastať, pretože práve v posledných rokoch úverového cyklu sa bublina nafukuje najrýchlejšie a na udržanie stavu je potrebných stále viac úverov. "Väčšina peňazí, ktoré banky v súčasnosti požičiavajú, je využívaná na udržiavanie nedobytných pohľadávok a stratových podnikov nažive," hovorí Soros.

Tieto bubliny ale môžu ešte nejaký čas rásť a samy seba živiť. Pomáhajú im v tom trhy, ktoré nie sú neomylné. Podpora zo strany vlády môže ekonomike kúpiť nejaký čas navyše, ale problém prakticky len zväčšuje.

Čína už dávno nedosahuje dvojciferný medziročný percentuálny rast, ale množstvo a objem úverov neustále rastú. Čínske banky v marci poskytli nové úvery v miestnej mene v objeme 1,37 bilióna jüanov (211,23 miliardy dolárov). Financovanie v sociálnej oblasti vzrástlo z februárových 780,2 miliardy jüanov na 2,34 bilióna jüanov v marci, pretože centrálna banka sa snaží stimulovať ekonomiku a obnoviť upadajúci rast. "Je to varovný signál, ktorý ukazuje, o koľko viac úverov je potrebných, aby sa zastavilo spomaľovanie ekonomiky," hovorí Soros.

Námestník ministra financií Ču Kuang-jao sa síce pred niekoľkými dňami snažil upokojovať situáciu ohľadom rastúceho objemu firemných dlhov, ale veľmi sa mu to nepodarilo. Korporátne dlhy v krajine sa odhadujú na približne 160 % HDP. Analytici už bijú na poplach. MMF varoval, že asi 1,3 bilióna v dlhoch ide na vrub firmám, ktoré nie sú schopné zarobiť na splácanie týchto dlhov. V prípade zlého vývoja by to mohlo viesť k stratám na strane bánk vo výške až 7 % HDP. Centrálna banka by si mala dávať pozor na to, aby nedopustila rozšírenie systémového rizika. "Chápeme, že vo firemnom sektore máme určité problémy, čo je dôvod, prečo sa musíme zamerať na znižovanie páky," povedal Ču Kuang-jao.

Analytici z HSBC situáciu nevidia až tak čierno, pretože čínska ekonomika funguje trochu inak ako tá americká. Jedným z dôvodov, ktoré umožňujú rast dlhu do tak veľkých objemov, je fakt, že veľká časť tohto dlhu sa nakupuje ľuďmi, ktorí disponujú veľkými úsporami. "Vysoká miera úspor domácností umožňuje presun týchto peňazí do korporátneho dlhu," myslia si analytici HSBC. Ľudia začali nakupovať dlhopisy vo výrazne väčšej miere potom, čo akciový trh vlani zaznamenal obrovské prepady.

Problém, na ktorý upozorňujú ekonómovia a ľudia ako Soros, je ale v tom, že presun firemných záväzkov do rúk domácností môže v prípade veľkých problémov zasiahnuť reálnu ekonomiku a samotných spotrebiteľov. Na Čínu tak aj v tejto oblasti číha významné riziko.

Súvisiace články

Aktuálne správy