ČNB má dostatok nástrojov, aby bránila tlaku na korunu

Česká národná banka (ČNB) má k dispozícii nástroje, medzi ktoré patria aj negatívne úrokové sadzby, aby zabránila prílevu špekulatívnych peňazí po ukončení politiky slabej koruny, uviedol guvernér banky Miroslav Singer. Informovala o tom agentúra Reuters.
ČNB od novembra 2013, keď spustila politiku, ktorej cieľom je predchádzanie rizikám deflácie a podpora ekonomiky, posilneniu českej koruny pod 27 CZK/EUR. Banka chce v tento menovej politike pokračovať až do roku 2017, pričom očakáva, že by ju mohla ukončiť niekedy uprostred roka.
„Máme neuveriteľné množstvo nástrojov, vrátane negatívnych úrokových sadzieb,“ odpovedal Singer v rozhovore pre týždenník Euro na otázku, čo môže ČNB robiť proti špekulatívnym tlakom na korunu. „Povedali sme, že sme pripravení intervenovať bez obmedzenia. Objem nakúpených eur korešponduje s tým, čo generuje ekonomika a európske fondy.“
Niektorí členovia Bankovej rady ČNB, vrátane Singera, vyhlásili, že pravdepodobnosť zavedenia negatívnych úrokových sadzieb je malá.

Súvisiace články

Aktuálne správy