Alternatív budúcnosti bratislavskej burzy je viacero

Podľa článku v časopise centrálnej banky Biatec môže pomôcť bratislavskú burzu oživiť štát svojimi opatreniami alebo strategický investor. Extrémnou alternatívou ale môže byť aj ukončenie jej činnosti.

Budúcnosť kapitálového trhu na Slovensku, ktorý v súčasnosti prežíva takmer výlučne iba na obchodoch so štátnymi dlhopismi, je otázna. Jednou z extrémnych alternatív by pritom mohlo byť aj ukončenie činnosti Burzy cenných papierov v Bratislave (BCPB), čo by však mohlo byť vnímané ako zlý signál o funkčnosti trhovej ekonomiky na Slovensku. Píše o tom portál voFinanciach.sk s odvolaním sa na aprílové vydanie časopisu Národnej banky Slovenska Biatec.

Medzi ďalšími možnosťami budúcnosti slovenského kapitálového trhu je podľa Biatecu aj jeho oživenie prostredníctvom štátnej podpory. A to formou zjednodušenia administratívy pri nových emisiách, daňového a odvodového zvýhodnenia obchodovania, zmodernizovania infraštruktúry trhu, zníženia nákladov na emisie, či umožnenie obchodovania s akciami startupov. Ďalšou alternatívou je vstup strategického investora do bratislavskej burzy, ktorý by ju vedel integrovať do stredoeurópskeho trhu, čo by jej atraktívnosť mohlo zvýšiť.

Riešenie budúcnosti kapitálového trhu na Slovensku by však podľa Biatecu mohlo prísť aj z Bruselu, a to vytvorením jednotnej európskej burzy a depozitára. Aj toto je totiž jedným z možných výsledkov diskusií o únii kapitálových trhov.

Súvisiace články

Aktuálne správy