Financie na výstavbu diaľnic môže poskytnúť aj Junckerov fond

Výstavbu diaľnic a rýchlostných ciest je možné financovať aj prostredníctvom Európskeho fondu pre strategické investície, ktorý je známy ako Junckerov fond. Na konferencii o Investičnom pláne pre Európu v slovinskej Ľubľane to uviedol minister dopravy Roman Brecely (#Sieť).
„V rezorte dopravy sme vytipovali viacero vhodných projektov na dobudovanie diaľnic D1, D3 a prioritných rýchlostných ciest, ktoré by mohli byť spolufinancované aj touto formou,“ konštatoval šéf rezortu dopravy.
Vybrané projekty by podľa ministra mali napríklad prispieť k zníženiu dopravných zápch, prepojiť priemyselné zóny či výrobné závody s mestami a znížiť emisie a hluk v okolí obytných zón. Ako príklad za Slovensko uviedol obchvat hlavného mesta.
Junckerov fond ráta s finančným objemom 315 miliárd eur. Tieto financie predpokladá využiť ako kombináciu verejných a súkromných zdrojov pre investície do reálnej ekonomiky počas nasledujúcich troch rokov 2015 až 2017.
Fond poskytuje nástroje rizikového financovania, ide o návratnú formu investícií prostredníctvom Európskej investičnej banky. Cieľom je podporiť financovanie životaschopných investícií v Európskej únii.

Súvisiace články

Aktuálne správy