Nemeckým strojárom by tohto roku stačila stagnácia tržieb

Vzhľadom na politickú neistotu od Británie po Rusko, ktorá brzdí investície, by nemeckí strojári boli v tomto roku spokojní aj s nulovým rastom tržieb. Vlani nemecké strojárstvo dosiahlo tržby v sume 218 mld. eur.

Nemecký strojársky sektor by v tomto roku bol spokojný aj so stagnujúcimi tržbami, keďže politická neistota od Británie po Rusko a severnú Afriku brzdí investičné rozhodnutia. Povedal to pre Reuters šéf Zväzu nemeckých výrobcov strojov a zariadení (VDMA) Reinhold Festge. Viac ako 3 tis. členov VDMA je baštou nemeckej ekonomiky, ktorá je orientovaná na export. Vlani nemecké strojárstvo dosiahlo tržby v sume 218 mld. eur a zamestnávalo viac ako milión ľudí.

 

"Bol by som spokojný, ak by sme mali nulový rast, a to aj doma aj v zahraničí," povedal Festge v rozhovore pre agentúru Reuters. "Obchody v Nemecku nie sú zlé, ale malé Nemecko samo osebe nás už nemôže zachrániť," uviedol. Tri štvrtiny tržieb nemeckého strojárstva sa dosahujú v zahraničí.

Na americký trh smeruje približne 11 percent exportu nemeckého strojárstva, do Číny ide 10 percent vývozu nemeckých strojárov, do Ruska 3 percentá a do Veľkej Británie 5 percent. USA vlani predbehli Čínu a stali sa pre nemeckých strojárov najdôležitejším vývozným trhom.

Súvisiace články

Aktuálne správy