Monetárna politika ECB na ekonomiku nezaberá, Európa hodila spiatočku

, businessinsider Foto: SITA/AP

Ekonomika Európy "uviazla v pomalom raste" a kontinent v podstate ide dozadu. Takýto výsledok sa dá vyčítať z aktuálnych údajov PMI, zverejnených tento týždeň spoločnosťou Markit.

Na začiatok trocha teórie. Výrobný index nákupných manažérov sleduje zmeny ekonomických podmienok v priemyselnom sektore. Prieskum je založený na dotazníkoch, ktoré vypĺňajú vedúci zásobovacích oddelení výrobných podnikov, a odráža dynamiku nových objednávok v rámci sektora. Dotazníky následne spracúva Markit Economics, spoločnosť špecializovaná na zostavovanie obchodných prieskumov a ekonomických indexov.

Index PMI sa meria v bodoch a z jeho vzorca vyplýva, že výsledky presahujúce 50 bodov signalizujú rastúcu pozitívnu klímu, zatiaľ čo hodnoty pod 50 bodov odrážajú zhoršujúce sa ekonomické podmienky.

A teraz k aktuálnym číslam. Podľa Markit je dnes PMI v Európe na úrovni 53, čo je menej ako pred mesiacom. Dokonca menej ako zneli predpovede a očakávania, 53,2 bodu.

Dnešných 53 bodov je len blesková správa, čo znamená, že číslo by ešte mohlo byť revidované buď smerom hore, alebo dole keď budú k dispozícii presnejšie čísla na konci mesiaca.

Pozrime sa na vyhlásenie spoločnosti Markit bližšie. Eurozóna naďalej vykazovala len mierny rast v apríli, ako vyplýva z predbežných údajov PMI. Markit namerala Eurozóne PMI v marci 53,1 a v apríli 53. Tieto výsledky sú predbežné, založené na približne 85 – 90 % normálnych mesačných odpovedí.

PMI naznačuje, že tempo ekonomického rastu na začiatku druhého štvrťroka nepatrne oslablo oproti priemeru z prvého štvrťroku, a je aj o niečo pomalšie ako priemer za minulý rok. Markit tým v podstate naznačuje, že eurozóna ide smerom dozadu, pokiaľ ide o ekonomický rast.

„Ekonomika eurozóny zostáva uväznená v pomalom raste vyjazdených koľají aj v apríli, pričom PMI opäť signalizujúce rast HDP o slabé tri desatiny percenta na začiatku druhého štvrťroka, v podstate v súlade s chudobným tempom expanzie, ktoré dnes predpovedáme na celý rok,“ vyjadril sa pre businessinsider Chris Williamson, hlavný ekonóm spoločnosti Markit. „Prepad obchodných  očakávaní nastal po oznámení ECB o nasadení agresívnejších stimulov v marci je veľkým sklamaním a naznačuje, že mierne tempo rastu pravdepodobne akcelerovať v nadchádzajúcich mesiacoch nebude,“ dodal.

Tu sú všetky hlavné čísla pre eurozónu:
– predbežný súhrnný PMI za apríl: 53, očakávania boli 53,2
– PMI pre marec: 53,1
– predbežný PMI v oblasti služieb za apríl: 53,2, čo predstavuje dvojmesačné maximum. Analytici predpovedali 53,3 oproti 53,1 za marec.
– predbežný výrobný PMI za apríl: 51,5. Analytici očakávali 51,8, oproti marcovým 51,6.

Graf z Markitu ukazuje, ako veľmi sa Európa dnes snaží nájsť priestor a nástroje pre udržateľný rast.

Markit okrem súhrnných čísel ponúkla aj individuálne údaje dvoch najväčších ekonomík eurozóny. Takto to dnes vyzerá v Nemecku a vo Francúzsku.
– nemecký celkový predbežný index PMI za apríl: 53,8, v marci to bolo 54 bodov, ide o deväťmesačné minimum
– nemecký výrobný index PMI: 51.9, nárast oproti marcovým 50,7, čo predstavuje trojmesačné maximum
– nemecký predbežný index PMI v apríli za oblasť služieb: 54,6, šesťmesačné minimum, očakávania boli 55,2 bodu
– francúzsky celkový predbežný index PMI za apríl: 50,5 bodu, päťmesačné maximum, čo je viac ako marcových 50
– francúzsky výrobný index PMI , predbežný z apríl: 48.3, očakávania boli 49,8 bodu, zároveň je to prudký pokles oproti minulému mesiacu
– francúzsky predbežný aprílový index PMI za oblasť služieb: 50,8 bodu, oproti 49,9 v marci, čo je viac než sa pôvodne očakávalo (50,2)

Predbežné údaje PMI sa zverejnili len deň po tom, čo prezident Európskej centrálnej banky Mario Draghi zopakoval svoje presvedčenie, že opatrenia menovej politiky centrálnej banky fungujú na stagnujúci rast a infláciu v Európe. "Celkovo naše opatrenia zavedené od júna 2014 jasne zlepšili podmienky pre poskytovanie pôžičiek pre firmy a domácnosti" povedal Draghi na tlačovej konferencii vo štvrtok po tom, čo ECB ponechala všetky svoje základne sadzby bezo zmien. Draghi zároveň pripustil, že isté riziká pre rast v eurozóne pretrvávajú.

Súvisiace články

Aktuálne správy