Obrovská diera v dôchodkovom systéme: Američania nedostatok peňazí maskujú účtovnými trikmi

, financial Times Foto:SITA/AP

Americký dôchodkový systém už vytvoril dieru v rozsahu 3,4 bilióna dolárov. Tento deficit bude zvyšovať tlak na mestá a jednotlivé štáty, aby znížili výdavky či zvýšili dane, aby sa vyhli osudu, ktorý postihol Detroit. Akademická štúdia, ktorú má Financial Times k dispozícii, totiž ukazuje, že celkový deficit v amerických verejných penzijných fondoch je trikrát vyšší, než ukazujú oficiálne čísla, a naďalej rastie.

Republikánsky kongresman Devin Nunes uviedol, že "už roky je jasné, že mnoho miest a štátov čelí  kritickému podfinancovaniu svojich penzijných programov". Podľa Nunesa sa zakrývajú tieto fiškálne diery účtovnými trikmi . "Až tieto dôchodkové fondy skončia v insolvencii, vytvorí to tak ohromný problém, že samotné fondy počítajú so záchranou zo strany federálnej vlády," dodáva kongresman.

Profesor financií Joshua Rauh zo Stanford Graduate School of Business tvrdí, že v prípade, že sa problém nebude riešiť, problémy dôchodkového systému ohrozia rozpočty miest a štátov. "Je celkom pravdepodobné, že počas desiatich rokov uvidíme viac bankrotov miest, v ktorých budú penzijné záväzky zohrávať čoraz väčšiu úlohu."

Najväčší diery v dôchodkovom systéme majú podľa analýzy zo Stanfordu štáty Illinois, Arizona, Ohio a Nevada, z miest sú to Chicago, Dallas, Houston a El Paso. Viaceré mestá budú musieť podľa štúdie zvýšiť príspevky do systému a kvôli tomu budú musieť zvýšiť dane, alebo znížiť výdavky na kľúčové služby poskytované verejnosti. O väčšom počte bankrotov podobných vývoju v Detroite hovorí aj Olivia Mitchell z University of Pennsylvania.

Podľa niektorých názorov počítajú penzijné fondy s návratnosťou portfólií okolo 7 – 8 % ročne, avšak realistickejšia je vraj návratnosť dosahovaná pri vládnych dlhopisoch, výnosy sa pohybujú okolo 2 – 3 % ročne. Hank Kim z asociácie penzijných fondov National Conference on Public Employee Retirement Systems ale so skeptickými názormi nesúhlasí. Tvrdí, že na strane kritikov dochádza k "manipulácii s číslami" a v skutočnosti sú fondy v dobrom stave, ktorý sa časom ešte zlepšuje. Podľa Kima počítajú fondy s návratnosťou okolo 7,5 %, čo boli v minulosti schopné dosahovať a stále je táto predikcia "v dlhodobejšom horizonte úplne realistická".

 

Súvisiace články

Aktuálne správy