Nielen Panama: V Nemecku sa vyperie vyše 100 miliárd eur špinavých peňazí ročne

, ČTK Foto: SITA/AP

V Nemecku sa pravdepodobne každoročne vyperú špinavé peniaze v objeme vyše 100 miliárd eur, čo predstavuje zhruba dvojnásobok doteraz predpokladanej sumy. Vyplýva to z novej štúdie, o ktorej informuje pravidelná mesačná správa spolkového ministerstva financií.

Podľa štúdie zostávajú bez povšimnutia najmä prípady, ktoré sa odohrávajú mimo finančný sektor. "Celkový objem prania peňazí vo finančnom aj nefinančnom sektore v Nemecku by tak mohol presahovať 50 miliárd eur a pravdepodobne sa pohybuje nad 100 miliardami eur ročne, ak sa započítajú podniky, ktoré boli napríklad v reštauračnom odvetví, hazardnom priemysle a medzinárodnom obchode založené špeciálne kvôli praniu peňazí ,"píše sa v správe ministerstva.

Podľa názoru experta Zelených Gerharda Schicka tieto odhady "desivým spôsobom ukazujú, že pranie špinavých peňazí sa netýka iba Panamy" a že sa veľké množstvo ilegálnych peňazí investuje aj v Nemecku.

Panama sa v poslednej dobe dostala do centra pozornosti v dôsledku kauzy takzvaných panamských dokumentov o údajných prevodoch peňazí svetových prominentov do daňových rajov.

Súvisiace články

Aktuálne správy