Matky z krízových centier a azylových domov sa učia narábať s financiami

Ako si aj napriek nízkemu príjmu sporiť, ako efektívne hospodáriť, či ochrániť svoj majetok pred exekúciou sa okrem iného počas nasledujúcich šiestich mesiacov naučia matky z krízových centier a z azylových domov v rámci projektu Zvyšovanie a rozvoj finančnej gramotnosti. Projekt spustila a Nadácia Poštovej banky v spolupráci s Nadáciou J&T.

"V krízových centrách a azylových domoch sa ocitajú ženy, ktoré aj so svojimi deťmi prežívajú veľmi náročné obdobie. Tieto ženy potrebujú pomoc v mnohých oblastiach a jednou z nich sú určite aj financie. Cieľom nášho spoločného projektu je, aby sa matky z krízových centier naučili rozumieť základným bankovým pojmom. Aby vedeli, že sa nestačí pozerať na úroky, ale na celkové náklady na úver a že splácať jeden dlh ďalším záväzkom nie je riešenie. Z dlhovej špirály potom už často nie je úniku," povedal Andrej Zaťko, generálny riaditeľ Poštovej banky.

Projekt zahŕňa niekoľko workshopov, na ktorých sa budú stretávať mamičky s viacerými odborníkmi z oblasti ekonómie, financií a práva. Súčasťou je aj založenie a vedenie mesačného finančného denníka, prostredníctvom ktorého sa naučia kontrolovať a riadiť si svoje financie.

Podľa Zaťka cieľom projektu je naučiť matky efektívne riadiť a plánovať svoj finančný rozpočet, aby získali kontrolu nad každodennými výdavkami.
TASR informovala Anna Jamborová, hovorkyňa Poštovej banky.

Súvisiace články

Aktuálne správy