Krajský súd v Žiline rozhodol, že Prima banka konala nezákonne pri úveroch

Prima banka konala nezákonne voči klientom, ktorí uzatvárali hypotekárne úverové zmluvy s bývalou Dexia bankou. Podľa Asociácie bankových klientov (ASBK), ktorá zastupovala nespokojných klientov banky, to potvrdil Krajský súd v Žiline. Všetci poškodení klienti tak môžu žiadať finančné odškodnenie. Prima banka považuje medializované informácie ASBK za zavádzajúce.

Banka už podľa ASBK nemôže jednostranne meniť výšku úrokov hypotekárneho úveru, ani vyhlásiť jeho predčasnú splatnosť, alebo účtovať sankcie podľa ustanovení zmlúv. Tie totiž súd označil za neplatné a neprijateľné. Rozhodnutie súdu nadobudlo platnosť tento týždeň. ASBK zároveň uviedla, že sa to týka približne 5000 klientov, ktorí od roku 2005 uzatvorili v bývalej Dexia banke zmluvu o hypotekárnom úvere.

"Ak súd určil niektorú zmluvnú podmienku v spotrebiteľskej zmluve, ktorá sa uzatvára vo viacerých prípadoch, za neplatnú z dôvodu neprijateľnosti takejto podmienky, je dodávateľ, ktorým je v tomto prípade Prima banka, povinný zdržať sa používania takejto podmienky alebo podmienky s rovnakým významom v zmluvách so všetkými spotrebiteľmi," vysvetlil predseda asociácie Peter Baláž.

Podľa ASBK všetci poškodení klienti môžu žiadať nielen vrátenie splátok, ktoré im banka jednostranne navýšila, ale aj odškodnenie rádovo v tisíckach eur. Odhaduje, že ak budú klienti žiadať odškodnenie, finančnej inštitúcii hrozí škoda približne 10 miliónov eur.

V rokoch 2012 až 2013 sa na asociáciu obrátilo približne 20 nespokojných klientov banky, viac ako 10 z nich sa rozhodlo ísť pred súd a ASBK ich zastupovala. Asociácia tvrdí, že súdiť s bankou sa rozhodli aj ďalšie desiatky nespokojných klientov.

"K tomuto individuálnemu historickému prípadu, ktorý nemá súvislosť so žiadnymi inými obchodmi ani klientmi banky, sa nebudeme až do jeho úplného ukončenia vyjadrovať, ani nebudeme komentovať zavádzajúce a nepravdivé informácie, ktorých cieľom je zneužiť médiá a jednotlivých novinárov k ovplyvneniu prebiehajúceho súdneho prípadu," skonštatovala pre TASR hovorkyňa Prima banky Eva Čonková.

Banka má totiž ešte možnosť, ako sa proti rozhodnutiu Krajského súdu brániť. Môže podať dovolanie na Najvyšší súd SR.

Banka vznikla v roku 1993, keď ju založilo 193 obcí pod názvom Prvá komunálna banka. Po desiatich rokoch od jej vzniku vstúpil do nej nový zahraničný akcionár a zmenila meno na Dexia banka Slovensko. V roku 2011 sa novým väčšinovým vlastníkom banka stala investičná skupina Penta Investments, ktorá vlastní 99 % akcií. Následne od 1. januára 2012 zmenila obchodný názov na Prima banka Slovensko.

Súvisiace články

Aktuálne správy