Vyhadzovanie peňazí z vrtuľníka: Čo môžeme dnes čakať od ECB?

, ČSOB Foto: SITA/AP

Na marcovom zasadnutí ECB predstavila nové zbrane na boj s nízkou infláciou. V apríli ale analytici nič také neočakávajú. Počítať sa dá s tým, že ECB bude musieť rad svojich krokov dovysvetľovať a najmä objasniť, na čo sa ešte môžeme tešiť v ďalšom priebehu roka.

Trhy asi najviac trápi otázka, či ešte ECB môže ísť so sadzbami hlbšie do záporu. Prezident Draghi na ostatnej tlačovej konferencii naznačil, že nie. Naopak rad jeho kolegov (Praet, Constâncio) neskôr jeho výroky miernili. Dá sa preto očakávať, že na tlačovej konferencii padne na túto tému veľa zvedavých otázok. Analytici ale neočakávajú, že by Draghi vrátil záporné sadzby, ako monetárny nástroj, výraznejšie do hry. Aj keď sa bude snažiť, aby jeho komentáre vyzneli v holubičom duchu, pravdepodobne zopakuje, že ECB má na sklade aj iné zbrane ako sadzby.

Druhá zaujímavá téma, na ktorú môžu padať otázky, je nový verbálny záväzok ECB držať sadzby bez zmeny ešte "dlho" po ukončení politiky priamej tlače peňazí známej ako kvantitatívne uvoľňovanie. QE má skončiť v marci 2017, a ak bude ECB čakať s prvým rastom sadzieb aspoň tak dlho ako americký Fed, odkladá sa prvý možný rast sadzieb až do roku 2018. To by však znamenalo, že ECB bude mať štyri roky v rade záporné sadzby. A to aj také veľké holubice v ECB, ako je hlavný ekonóm Praet, považujú pre zdravé fungovanie finančného systému za možný problém.

ECB tak dnes stojí pred neľahkou úlohou. Na jednej strane si želá slabšie euro, ktoré by pomohlo inflácii aspoň kozmeticky. Na druhej strane asi ťažko trhom môže sľúbiť, že sadzby ešte pôjdu výraznejšie do záporu. Mario Draghi sa tak bude snažiť vytiahnuť na stôl nové možné nástroje, ako je friedmanovské "vyhadzovanie peňazí z vrtuľníka". Otázkou je, či trhy uspokojí teoretická debata o nástroji, ktorým sa odborníci vo vnútri ECB zatiaľ pravdepodobne nezačali vážnejšie zaoberať.

Autormi sú Jan Čermák a Jan Bureš z  ČSOB Investičného výskumu.

Súvisiace články

Aktuálne správy