Zákerná choroba likviduje banány, pripravte sa na prudké zdraženie

, CNN Foto: SITA/AP

Po svete sa šíri panamská choroba, ktorá by mohla zlikvidovať v súčasnosti najpestovanejšiu exportnú odrodu banánov Cavendish. Rovnaká choroba v šesťdesiatych rokoch minulého storočia úplne zlikvidovala vtedy najobľúbenejšiu odrodu Gros Michel. V prípade, že sa choroba rozšíri aj do Latinskej Ameriky, hrozí svetovému trhu s banánmi kolaps.

Organizácia pre výživu a poľnohospodárstvo vyzýva banánový priemysel, aby sa spojil aby spoločnými silami skúsili s touto ničivou chorobou bojovať.

Choroba známa ako panamská choroba sa rozšírila z Ázie na územie Austrálie a Blízkeho východu. Vädnutie postihuje hlavne odrodu Cavendish, ktorá sa dováža na Západ. V prípade, že sa choroba rozšíri do Latinskej Ameriky, ktorá je hlavným producentom banánov pre Severnú Ameriku a Európu, hrozí prudké zvýšenie cien, uviedol server americkej televíznej stanice CNN.

Z panamskej choroby majú poľnohospodári veľké obavy, kvôli nej presunuli medzinárodný banánový kongres z Kostariky do amerického Miami. Báli sa, že by účastníci snemu mohli na topánkach priviezť kontaminovanú pôdu do krajiny, kde pestovanie banánov tvorí podstatnú časť hospodárstva.

Panamská choroba v šesťdesiatych rokoch vyhubila dovtedy najpopulárnejšej odrodu banánov Gros Michel. Producenti museli prejsť na pestovanie odrody Cavendish, ktorá síce zďaleka nie je tak chutná, ale doteraz bola odolná voči chorobe. V Ázii už choroba spôsobila kolaps produkcie, a tak poľnohospodári hľadajú novú odrodu, ktorá by mohla Cavendish nahradiť. "Na Taiwane vytvorili zmutovaný druh tejto odrody, ktorý teraz testujú na Filipínach a v Číne," uviedla Inge Van den Berghová z výskumného inštitútu Bioversity International v Belgicku.

Vedci dúfajú, že sa im podarí vytvoriť odrodu, ktorá bude voči panamskej chorobe imúnna. "Vyzerá to sľubne, ale nové banány bohužiaľ nie sú príliš chutné a vhodné na prevoz na veľké vzdialenosti," vysvetlila. "Nemáme žiadnu zázračnú zbraň," dodala.

Latinskú Ameriku zatiaľ choroba nepostihla, takže ceny banánov na Západe nerastú. Ak ale taká situácia nastane, spotrebitelia v priebehu najbližších desiatich rokov zaznamenajú zmenu v odrodách banánov na pultoch obchodov.  A zmena sa bude týkať aj ich ceny.

Panamská choroba sa v pôde uchováva až 40 rokov, a tak by pestovatelia museli vysadiť novú odrodu, čo by si vyžiadalo značné náklady.

V Latinskej Amerike sa vypestuje 70 percent banánov určených na export, zvyšok produkuje Ázia a Afrika. Popredným exportérom banánov, akým je Ekvádor, Kolumbia alebo Kostarika, by v prípade nákazy značne poklesli príjmy.

Pre 400 miliónov ľudí v rozvojovom svete banány navyše patria k dôležitému zdroju dennej potravy. Panamská choroba by sa tak mohla okrem ekonomického problému stáť aj problémom humanitárnym.

Súvisiace články

Aktuálne správy