Únia duchov: Skutočne hrozí rozpad EÚ?

, Bloomberg Foto: thinkstock;SITA/AP

Čiernych scenárov predpovedajúcich kolaps EÚ nájdeme nespočetné množstvo. Väčšinou sú založené na ekonomických problémoch, masách utečencov, terorizme, populizme, novom budovaní hraníc, protinemeckom sentimente, britskej snahe o odtrhnutie, ruskej agresivite či americkej nevšímavosti. Zoznam by mohol byť ešte dlhší a na každom bode niečo je. Ak napríklad Británia skutočne z EÚ odíde, ďalšiu ranu by únii mohlo zasadiť Grécko a s tým by vzrástli protieurópske nálady v Nemecku a všetko by mohlo skončiť kolapsom.

Lenže podobné proroctvá skazy ukazujú často skôr na chyby tých, ktorí ich tvoria a zároveň na negativitu médií. Napríklad Roubini Global Economics odhaduje pravdepodobnosť, že EÚ nebude v roku 2025 existovať vo svojej súčasnej forme, na 40%. To je rozumný pohľad, pretože Británia už čoskoro nemusí v únii byť. RGE ale tiež tvrdia, že EÚ bude v roku 2025 s 40 % pravdepodobnosťou rovnaká ako teraz a s 20 % bude integrácia dokonca väčšia, než je teraz a centrom EÚ bude eurozóna. Pre médiá je ale popisovanie podobných scenárov príliš zložité a nudné.

Brunello Rosa z RGE je hlavným autorom popísaných predpovedí. Hovorí, že jeho cieľom nie je vytvárať predikcie kolapsov a skazy, ale na druhej strane existuje rastúce riziko problémov spojených s možným odchodom Británie, uzatvárania hraníc, krízy nemeckého vedenia únie či s neschopnosti ECB oživiť ekonomický rast. "Nejde o to, že by všetko malo skolabovať, ale o presné popísanie mechanizmov a udalostí, ktoré by mohli ohroziť fungovanie EÚ a následne vyvolať aj jej rozpad," hovorí ekonóm.

Ak by skutočne došlo k rozpadu EÚ, jednotlivé krajiny by nakoniec aj tak museli rokovať o tom, ako organizovať ekonomickú spoluprácu na kontinente, ktorý generuje produkt vo výške približne 17 biliónov dolárov. Je dosť pravdepodobné, že nakoniec by aj tak skončili s niečím podobným, ako je súčasná EÚ. Tá má síce množstvo chýb, ale v porovnaní s alternatívami je stále tým najlepším, čo je k dispozícii. Existuje tu jednotný trh a voľný pohyb práce. Je síce pravda, že podľa novembrového prieskumu EÚ nedôveruje 55 % jej obyvateľov. Avšak podľa toho istého prieskumu 66 % ľudí nedôveruje ani svojim národným vládam.

Mark Fleming-Williams z konzultačnej spoločnosti Stratfor hovorí o tom, že by sa z EÚ nakoniec mohla stať "únia duchov". Udržala by si tak svoju formu, ale neplnila by svoju funkciu. Podľa jeho názoru dôjde v nasledujúcich desiatich rokoch k rozdeleniu EÚ na jadro, ktorého stredom bude Nemecko a Francúzsko, severské štáty a stredná Európa. "Existujú dobré dôvody, prečo Francúzsko a Nemecko zostanú spolu a tými dôvodmi sú tri vojny počas 70 rokov," hovorí Fleming-Williams.

Rozdeliť EÚ by bolo jednoduchšie ako rozdeliť jednotlivé krajiny, ale v ich prípad je to možné. Vo  Veľkej Británii k tomu takmer došlo v roku 2014, Škóti ale nakoniec tesnou väčšinou rozhodli o opaku. Avšak je možné, že pokiaľ dôjde k Brexitu, proeurópske Škótsko usporiada nové referendum. Nakoniec by tak mohlo dôjsť k tomu, že Británia sa rozpadne skôr ako EÚ. Alex Salmond zo Škótskej národnej strany dokonca tvrdí, že keby EÚ neexistovala, jeho strana by sa snažila ju vytvoriť. "

Autorom je James G. Neuger.

Súvisiace články

Aktuálne správy