JPMorgan vysvetľuje: Takto si dokážete na dôchodok nasporiť takmer dva milióny

, JPMorgan Foto: thinkstock

V jednoduchosti je sila. O zloženom úročení to platí dvojnásobne. Čím skôr začnete investovať alebo sporiť, lebo ako mladí si ešte môžete dovoliť byť agresívnejší, tým viac oceníte výhody zloženého úročenia na konci investičného obdobia.

Vo svojom "dôchodkovom" sprievodcovi ilustrovala spoločnosť JPMorgan Asset Management rozdiely medzi investormi s rôzne dlhým časom investovania. Čím skôr sa investor alebo sporiteľ začal vážnejšie zaoberať svojim dôchodkom, tým viac dokázal zarobiť.

JPMorgan celý proces ilustruje na štyroch príkladoch mladých ľudí, ktorí investovali 10 000 ročne pri výnose 6,5 % ročne. Medzi sebou sa líšili vekom a investičnými horizontmi.

Modrá krivka – investuje po celý čas svojho produktívneho veku, teda od 25 do 65 rokov.
Fialová krivka – začal o 10 rokov neskôr, investuje od 35 do 65 rokov.
Šedá, čiastočne prerušovaná krivka – investuje peniaze iba 10 rokov na začiatku svojej kariéry, vo veku od 25 do 35 rokov.
Zelená krivka – sporí rovnako ako modrá, od 25 do 65 rokov, ale bojí sa agresívnych investícií a drží peniaze na nízko úročenom vklade s ročným výnosom 2,25 %.

 

Rozdiely sú na prvý pohľad zrejmé. Ten, kto investoval  najdlhšie (pán Modrý), si na konci kariéry nasporil na dôchodok takmer 1,9 milióna. Pán Fialový, hoci začal len o desať rokov neskôr, dosiahol iba polovičnú sumu. Zato pán Šedý, ktorý si odkladal peniaze iba 10 rokov, dosiahol vo veku 65 rokov vyššiu sumu, keďže ďalšie roky mu portfólio rástlo už len vďaka výnosom. Dokazuje to, nakoľko je dôležité začať investovať , či sporiť čo najskôr. Pán Zelený sa bál agresívnych investícií, preto zarobil za dlhý čas najmenej.

Ide iba o modelový príklad, nie skutočný investičný plán, ale silu zloženého úročenia ilustruje dokonale. Čím skôr začne investor s odkladaním peňazí, tým skôr začne dosahovať výnosy, ktoré sa mu potom ďalšími úroky zvýrazňujú. Platí teda, že s odkladaním peňazí na dôchodok nie je dobré otáľať.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy