Napätie medzi Iránom a Saudskou Arábiou viedlo k prerušeniu rokovaní

Vyhrotenie napätia medzi tradičnými rivalmi - Saudskou Arábiou a Iránom - dnes vyústilo do prerušenia rokovaní ropných veľmocí v katarskej Dauhe.

Vyhrotenie napätia medzi tradičnými rivalmi – Saudskou Arábiou a Iránom – dnes vyústilo do prerušenia rokovaní ropných veľmocí v katarskej Dauhe. Zároveň ohrozilo vyhliadky na záväznú dohodu o zmrazení ťažby na januárovej úrovni. Informovali o tom agentúry Reuters a DPA.
Pôvodne sa očakávalo, že minimálne 15 ropných krajín sa stretne a ešte dopoludnia rýchlo schvália dohodu. Rokovania sa však prerušili až do popoludnia. Saudská Arábia ako nekorunovaný líder Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) totiž účastníkov upozornila, že na zmrazení sa musia zúčastniť všetci členovia OPEC, a to vrátane Iránu.
Otázka znie, ako vlastne bude dohoda vyzerať, keďže z nového návrhu dohody vypadli pôvodné záväzné body. „Problém teraz spočíva v snahe nájsť niečo, čo vylúči Irán, urobí Saudskú Arábiu šťastnou a nerozčúli Rusko,“ povedal pre Reuters jeden z nemenovaných účastníkov stretnutia.
Pre postoj Teheránu považujú analytici krach rokovaní za možný. Saudská Arábia sa obáva, že Irán využije jej zdržanlivosť a poškodí tak jej ropný sektor. Ďalším dôvodom pre obavy je fakt, že v Dauhe nie sú zástupcovia ďalších významných producentov, ako USA a Nórsko. Navyše, v januári sa vyťažilo rekordné množstvo ropy a zmrazenie na tejto úrovni nemusí ceny ropy podporiť.

Súvisiace články

Aktuálne správy