Rokovania o zmrazení produkcie ropy narazili na problém

, SITA Foto: SITA/AP

Podľa zdroja agentúry Reuters Saudská Arábia chce, aby sa stretnutia zúčastnili všetci členovia OPEC-u, hoci predtým trvala na vyčlenení Iránu, ktorý nechce svoju produkciu ropy zmraziť

Stretnutie členov Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a producentov, ktorí nie sú členmi tohto zoskupenia, narazilo na problém. Stretnutie v katarskej Dauhe sa týka zmrazenia produkcie ropy. Problémy nastali, keďže sa objavili nové požiadavky zo strany Saudskej Arábie, faktického lídra OPEC-u. Uviedla to agentúra Reuters s odvolaním sa na svoje zdroje. "Je tam problém. Experti hľadajú spôsob, ako nájsť akceptovateľné riešenie. Verím, že s riešením prídu," povedal jeden zo zdrojov.

 

Podľa iného zdroja Saudská Arábia chce, aby sa stretnutia zúčastnili všetci členovia OPEC-u, hoci predtým trvala na vyčlenení Iránu. Ten totiž avizoval, že nemá v úmysle zmraziť produkciu ropy. Teherán zmrazenie produkcie odmietol, keďže sa v januári skončil sankčný režim voči tejto krajine a Irán chce naspäť získať svoj trhový podiel.

Zástupca saudskoarabského korunného princa Mohamed bin Salman pre agentúru Bloomberg uviedol, že Saudská Arábia obmedzí produkciu iba v prípade, že tak urobia všetky hlavné členské krajiny OPEC-u, teda aj Irán.

Pozícia Iránu sa ukazuje ako kľúčová téma rokovaní. "Povedali sme niektorým členom OPEC-u, aj niektorým ďalším producentom, napríklad Rusku, že by mali akceptovať realitu, ktorou je, že Irán sa vracia na trh s ropou," povedal iránsky minister ropného priemyslu Bijan Zanganeh. "Ak Irán zmrazí svoju produkciu… nemôže profitovať z odstránenia sankcií," doplnil.

Návrh dohody medzi producentmi, ktorý bol známy skôr v nedeľu, počíta s tým, že produkcia ropy v každom mesiaci neprekročí priemernú hodnotu dosiahnutú v januári tohto roka. Zmrazenie produkcie ropy podľa tohto návrhu potrvá do 1. októbra. V októbri sa producenti stretnú opäť, aby zhodnotili pokrok smerom k "progresívnemu zotaveniu trhu s ropou".

Súvisiace články

Aktuálne správy