Českí miliardári J. Šmejc a K. Komárek ovládnu talianske Lotto

Českí miliardári Jiří Šmejc a Karel Komárek rozširujú svoje herné impérium na Apeninský polostrov. V širokej investičnej koalícii budú prevádzkovať taliansku lotériu Lotto. Za 9-ročnú licenciu zaplatia 770 miliónov eur. Informoval o tom server iDNES.cz.
Finančníci oznámili svoj záujem o taliansku lotériu v polovici marca. V piatok (15.4.) talianske úrady vydali predbežné rozhodnutie o tom, že novým prevádzkovateľom lotérie Lotto sa stane konzorcium spoločností, medzi ktorými figurujú aj majitelia českej Sazka Group Jiří Šmejc a Karel Komárek.
Lotto ovládnu prostredníctvom spoločnosti Italian Gaming Holding, čo je dcérska spoločnosť skupín KKCG a Šmejcovej EMMA Capital, spoločne s talianskou skupinou Lottomatica S.p.A., rakúskym herným obrom Novomatic a spoločnosťou Arianna 2001.
Víťazná finančná ponuka konzorcia za 9-ročnú licenciu na prevádzkovanie lotérie Lotto predstavovala 770 miliónov eur. Ďalších 130 miliónov eur sa investuje do obnovy technologickej infraštruktúry lotérie.
Lotéria Lotto patrí do skupiny hier bez jackpotu, podobajú sa teda viac hre Šťastných desať, kde sú pevne stanovené výhry. Koľko sa v lotériách Lotto v Taliansku pretočí peňazí, nie je z oficiálnych dokumentov ľahké zistiť, Lottomatica ich vo svojich výsledkoch samostatne neuvádza. Odhaduje sa však, že svojou veľkosťou ide o trh porovnateľný s gréckym herným monopolom OPAP, ktorý Šmejc s Komárkom taktiež ovládajú. Ten mal v roku 2014 hrubé tržby, teda prijaté sumy, asi za 4,2 miliardy eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy