Americké burzy v piatok mierne oslabili, index Dow Jones klesol o 0,16 %

Investori na akciovom trhu v USA boli na konci uplynulého obchodného týždňa opatrnejší. Kľúčový americký index Dow Jones Industrial v piatok (15. 4.) mierne oslabil, pričom vo štvrtok (14. 4.) sa dostal na najvyššiu úroveň od novembra 2015. Informovala o tom agentúra DPA.
Index Dow Jones v piatok stratil 0,16 % a uzavrel na 17.897,46 bodu. Za celý uplynulý týždeň si index pripísal takmer 2 %.
Širší index S&P 500 v piatok klesol o 0,10 % na 2080,73 bodu a technologický index Nasdaq 100 sa znížil o 0,25 % na 4543,16 bodu.
Opätovný optimizmus týkajúci sa čínskej ekonomiky, pozitívne prijatie hospodárskych výsledkov veľkých amerických bánk rovnako ako zotavenie cien ropy spôsobili v priebehu uplynulého týždňa zlepšenie nálady investorov. Teraz s napätím čakajú na pokus dôležitých členov Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a Ruska zmraziť ťažbu. Stretnúť by sa mali v nedeľu (17. 4.) v katarskom hlavnom meste Dauha. Investori začali byť pred koncom týždňa opatrní práve pre obavy, že sa producentské krajiny nakoniec nedohodnú. Zmiešané makroekonomické údaje z USA nemali na burzy vplyv.
Akcie ropných koncernov ExxonMobil a Chevron sa dostali v piatok pre pokles cien ropy pod tlak. Akcia ExxonMobil oslabila o 0,54 % a akcia Chevronu o 0,77 %.
Spomedzi titulov kótovaných na indexe Dow Jones najviac oslabila akcia Apple, keď padla o 2,01 %. Dôvodom bola podľa investorov správa o obavách týkajúcich sa predaja iPhonov.

Súvisiace články

Aktuálne správy