Huffington Post: Slovensko je regionálny líder, dôsledne prekonáva svojich susedov v produktivite

, huffpost Foto: TASR/Pavol Ďurčo;Andrej Galica;Martin Baumann

Huffington Post patrí medzi najčítanejšie médiá. Nedávno priniesol informáciu o tom, že Slovensko je ekonomika s vysokými príjmami, ktorá sa môže pochváliť jednou z najmladších populácií v Európe. A chválou vo svojom článku ani ďalej šetriť neprestáva.

Pri príležitosti nášho predsedníctva sa budú informácie o našej krajine objavovať stále častejšie. Aktuálne sa o Slovensku rozpísal Michael Jacobson, austrálsky podnikateľ a odborník na digitálnu ekonomiku, či startupy. Ako vo svojom blogu uvádza, za silnú stránku Slovenska považuje priemyselné dedičstvo a rozvinutú infraštruktúru, čo viedlo k pokročilému a rýchlo sa rozvíjajúcemu spracovateľskému priemyslu. Slovensku prirovnáva k "novému Detroitu Európy", kde s výkonom cez jeden milión vozidiel ročne, patríme k najväčším producentom automobilov na svete. Automobilovú súčasnosť dáva do spojitosti s nadväznosťou na pád komunistického režimu a následnému kolapsu obranného priemyslu v dôsledku vypovedania Varšavskej zmluvy. „Požehnaný i prekliaty priemyselný sektor krajiny sa rýchlo vzkriesil aj vďaka zahraničným investíciám. V boji proti masovej nezamestnanosti pomohol automobilový priemysel, ktorý predstavuje najväčší pilier slovenskej ekonomiky,“ píše Jacobson.

Ako odborník na začínajúce firmy vypichol aj náš startupový trh. „V krajine nedávno predstavili poprednú svetovú start-up stratégiu. Iniciatíva vlády pomáhať riadiť inovácie, silne podporuje podnikateľské trendy krajiny, ktorej najväčším úspechom sú príbehy IT značiek.“ Za úspech Jacobsen považuje aj akvizíciu malých domácich firiem veľkými globálnymi hráčmi, čo vytvára ďalší impulz pre rast Slovenska. „Od svojho vstupu do Európskej únie, Slovensko bolo najrýchlejšie rastúcim člen v eurozóne za posledných desať rokov (2004-2014), okrem toho, že získalo ocenenie od Svetovej banky za najlepšie podmienky pre podnikanie v strednej a východnej Európe (2012).“ Slovensko považuje Jacobson za regionálneho lídra, ktorý dôsledne prekonáva svojich susedov v produktivite za odpracovanú hodinu a vzápätí si kladie otázku, ako mohla tak mladá a malá krajina, len 25 rokov po znovu nadobudnutí suverenity, dosiahnuť taký úspech?

Ako odpoveď uvádza vysvetlenie, že ide o strategickú pozíciu čo sa týka regiónu, križovatku východu a západu. Slovensko sa nachádza na pokraji geopolitickej trhliny, ktorá rozdeľuje kontinent na komunisticky plánované ekonomiky a ekonomiky voľného trhu. Potom je tu história šesť rôznych politických režimov za ostatných sto rokov, ktoré utvárali a ovplyvňovali ľudí i krajinu. Tieto rýchle prechody umožnili vznik vysoko dynamickej a flexibilnej pracovnej sily, ktorá nie je závislá výhradne na svojich západoeurópskych susedoch. Jacobson píše o spätnej migrácii Východoeurópanov, vracajúcich sa domov s novými vedomosťami a zručnosťami, ktoré získali počas rokov strávených v zahraničí. Uvádza, že vyzbrojení touto globálnou konkurencieschopnosťou ľudského kapitálu, sa dokážeme rýchlo uplatniť ako majstri vo fachu v niektorej zo zahraničných nadnárodných spoločností, ktoré u nás v súčasnosti zamestnávajú vyše 25 000 odborníkov.

Jacobsen píše celkom konkrétne, vyzdvihuje úspechy jednotlivých slovenských podnikateľov, či firiem, nezabúda ani na prezidenta Kisku, ktorého označuje za bývalého finančného magnáta a úspešného podnikateľa, ktorý má jasnú víziu nielen politickej ale aj hospodárskej suverenity. Bývalého ministra hospodárstva, Vazila Hudáka predstavuje ako vizionára, ktorý má za sebou medzinárodný úspech, keď pôsobil ako bývalý podpredseda Citibank a JP Morgan v Londýne.

Na záver odporúča investorom, aby si osviežili svoju európsku stratégiu a zaradili Slovensko medzi „objekty“ svojho záujmu, „Je výborným východiskovým bodom – novou západno –východnou bránou.“

 

Súvisiace články

Aktuálne správy