Zlacnenie ropy viedlo k rastu jenu voči doláru aj euru

Svetové devízové trhy - euro, dolár, jen, česká koruna, poľský zlotý, maďarský forint

Správa „FINANCIE: Zlacnenie ropy viedlo k rastu jenu voči doláru aj euru“ rozšírená o informácie o vývoji na stredoeurópskom devízovom trhu v treťom odseku

LONDÝN 15. apríla (SITA, Reuters) – Dolár v piatok oproti jenu oslabil o pol percenta. Zníženie cien ropy pred víkendovou schôdzkou ropných producentov v Dauhe totiž obmedzilo chuť investorov riskovať a nasmerovalo kapitál do tradičného bezpečia japonskej meny. „Do istej miery sa realizuje vyberanie ziskov, ale domnievam sa, že motorom, ktorý hýbe trhom, je prevažne ropa,“ povedal Stephen Gallo so spoločnosti BMO v Londýne. Jen celkovo posilnil, pričom voči doláru stúpol na 108,85 JPY/USD a oproti euru si prilepšil o 0,4 % na 122,77 JPY/EUR.

Americká mena však posilnila oproti euru, a to o 0,2 % na 1,1285 USD/EUR. Analytička banky Commerzbank Thu Lan Nguyenová uviedla, že zisky dolára voči euru môžu byť čiastočne výsledkom očakávaní, že Európska centrálna banka na budúci týždeň vyšle ďalší signál v prospech uvoľnenia menovej politiky.

Poľský zlotý v piatok do 11:05 SELČ oproti euru posilnil o 0,02 % na 4,300 PLN/EUR, ale nachádzal sa v blízkosti mesačného minima, na ktoré klesol vo štvrtok. Maďarský forint si prilepšil o 0,06 % na 311,400 HUF/EUR a česká koruna mierne oslabila, a to o 0,01 % na 27,025 CZK/EUR.

Súvisiace články

Aktuálne správy