Gréckej ekonomike sa vlani darilo lepšie, než sa čakalo

Grécke hospodárstvo sa z krízy zotavuje oveľa rýchlejšie, než sa očakávalo. Podľa informácií gréckeho premiéra Alexisa Tsiprasa hrubý domáci produkt (HDP) vlani klesol len o 0,2 %. Na druhej strane nemecký Handelsblatt s odvolaním sa na európske zdroje hovorí o poklese o 0,3 %. Informovala o tom agentúra DPA.
Medzinárodní veritelia Grécka v lete minulého roka vychádzali z predpokladu hospodárskeho poklesu o 2,7 %, na ktorom postavili tretí záchranný balík. Európsky štatistický úrad Eurostat síce zverejní oficiálne údaje až budúci týždeň, podľa európskeho diplomata však rozdiely budú len minimálne.
Európska komisia vzhľadom na nové údaje o HDP považuje za reálne, že Grécko splní ciele, ktoré sú podmienkou pre uvoľnenie tretieho záchranného balíka. Atény sa zaviazali, že do roka 2018 dosiahne prebytok rozpočtu (bez dlhovej služby) úroveň 3,5 % HDP. Medzinárodný menový fond (MMF) naproti tomu považuje tento prebytok za úplne nereálny, namiesto toho očakáva len 1,5 %.
MMF žiada od Grécka tvrdšie reformy a veriteľov vyzýva k odpusteniu časti dlhov. Práve táto výzva naráža na tvrdý odpor európskych štátov, najmä nemeckého ministra financií Wolfganga Schäubleho. Rozpory viedli k tomu, že rokovania medzi Aténami a veriteľmi ustrnuli na mŕtvom bode.
Grécko by mal ušetriť celkovo 5,4 miliardy eur, najmä prostredníctvom krátenia dôchodkov, zavedenia nových nepriamych daní a privatizácie. MMF žiada aj ďalšie úspory, o konkrétnych návrhoch sa zatiaľ nehovorí. Z ministerstva financií už niekoľko dní prenikajú chýry o možnom zmrazení úrokových sadzieb či o obmedzení platieb na dlhovú službu.

Súvisiace články

Aktuálne správy