Desať milosrdných lží: Klamstvá, ktoré nám pomáhajú odkladať splácanie dlhov

, credit.com Foto: thinkstock

Stále počúvame to isté dokola. Dlh je zlý, vyvarujte sa mu! Napriek tomu, že to vieme, neraz sa pustíme cestou finančnej skazy. Dokážeme sa vôbec donútiť, aby sme nepodľahli výhodným ponukám lacných pôžičiek? Našťastie existuje aj cesta von. Smutnou pravdou ale je, že ide o cestu riadne zarúbanú. Predovšetkým preto, že sa snažíme klamať samých seba.

Ak sa raz človek zadlží, určite pochopí, prečo je dlh je zlý. Tak prečo teda všetci aj naďalej veria mýtom a klamú seba samých? Možno jednoducho preto, že nevedia, že sú to lži. Pozrime sa na niektoré z týchto neprávd, aby sme vám pomohli uvedomiť si, čo je to vlastne malé každodenné finančné klamstvo.

1. Kreditka ako mesačný úver
Dnes je situácia na trhu taká, že niektorí veritelia vám ponúknu pôžičku aj pokiaľ nie ste práve ideálnym klientom. Mnohí si na každodenné život požičiavajú peniaze z kreditnej karty, celé to musí byť ale načasované tak, že pri nabehnutí výplaty sa finančné prostriedky presunú a včas pôžičku splatia. Jediné meškanie a mimoriadne nevýhodné sadzby sú na svete. Takáto výpomoc ale nebráni, aby vám zároveň neschválili aj hypotéku, prípadne úver na čokoľvek. Môžete sa tým ale dostať do situácie, že celé vaše finančné plánovanie bude nutné prehodnotiť. Život na dlh z kreditky bude neúnosný. Prvá lož teda znie: nemám žiadne dlhy, len využívam možnosť, požičiavať si zadarmo. Nie je to nič zlé, ako by som šiel mesačne do debetu.

2. Každý má nejaký dlh
Opäť je to klamanie seba samého. Nie, všetci zadlžení nie sú. Mnohí z nás nemajú žiadne dlhy. Dokážu dokonca  žiť aj bez splácania hypotéky. Dobrou pomôckou v dnešnej zadlženej spoločnosti je malá pomôcka. Ak sa všetci rozhodnú skočiť do studne, skočil by som tiež? Jasné že nie. Tak prečo by som sa mal pozerať na dlh, ako na niečo úplne normálne?

3. S peniazmi to jednoducho neviem
Nebláznite, toto je výhovorka žiaka základnej školy, možno ani tam by už neprešla. Na internete nájdete nepreberné množstvo zdrojov, ktoré vám dokážu pomôcť získať  potrebné informácie o tom, ako narábať s peniazmi. Ak neviete, ako si nastaviť rozpočet, nájdete si rôzne kalkulačky a pomôcky, ktoré za vás urobia prepočty on-line. Alebo si neviete nastaviť plán, aby ste sa dostali z dlhov? Tiež tam nájdete mnoho on-line zdrojov. Informácie sú doslova na dosah ruky, stačí po nich siahnuť. Finančné vzdelávanie je v súčasnosti nevyhnutné, musíte predsa rozumieť tomu, čo v bankách podpisujete.

4. Zaslúžim si minúť svoje vlastné peniaze
Nezostáva nič iné, než súhlasiť. Pripomeňme však, že to musia byť vaše vlastné peniaze, ktoré sa rozhodnete minúť, a nie tie, ktoré ani nemáte. Ak nemáte peniaze na účte, mali by ste sa mať na pozore pri používaní karty. Mohli by ste si síce v určitej chvíli dožičiť radosť z nákupu, iné to ale bude keď príde čas na úhradu dlhu. Je pravdepodobné, že celý nákup nebude stáť za to, keď sa pozriete na vzniknutú situáciu takto.

5. Núdzový stav nás dostáva do dlhov
Niekedy sa dostanete do nepredvídanej situácie, sú to hlavne ťažké časy, keď prídete o prácu a musíte sa postarať o to, aby ste mali čo dať na stôl. Sú to mimoriadne udalosti, súhrn vecí, ktoré sa naozaj nedajú predpokladať. Ale ak sa budete musieť zadlžiť kvôli tomu, že ste nútení  z niečoho financovať svoj každodenný život, nie je to stav núdze v pravom slova zmysle. Určitú vinu nesie za tento stav aj nedostatočné plánovanie. Asi netreba opakovať, že každý by mal mať vytvorený dostatočný vankúš, reálny núdzový fond pre plán B. Musíte mať na pamäti, že môžu prísť veci a nastať situácie, pred ktorými jednoducho neutečiete.

6. Bola to skvelá voľba
Áno, všetci milujeme situáciu, ak sa nám pritrafí obchod, na ktorý sa nedá povedať nie. Avšak problém začína vtedy, ak ste utratili peniaze za niečo, za čo by ste ich normálnych okolností ochotní utratiť neboli. To sa až príliš často stáva ľuďom využívajúcim rôzne formy hromadného nákupu, kupóny, zľavy. Smutnou pravdou je, že práve títo zákazníci minú v skutočnosti viac peňazí, než si pred nákupom mysleli. Bažia po zľavách s tým, že by to bola hotová katastrofa, ak by im niečo uniklo. Ak sa teda rozhodnete kúpiť tovar, ktorý by ste za normálnych okolností nekúpili, míňate svoje úspory. Len preto, že vidíte, že sa niečo oplatí kúpiť, ešte to neznamená, že vám  má v hlave zasvietiť zelená a vyštartovať. Nemíňajte len kvôli míňaniu, nakupujte s konkrétnym účelom.

7. Ani zďaleka nemám tak vysoký dlh ako ľudia okolo mňa
Či už dlhujete 50 alebo 50 000, budete musieť podniknúť kroky, ako sa tohto dlho zbaviť. Zároveň aj od základov zmeniť spôsob, akým rozmýšľate.

8. Potrebujem len zarábať viac
Každý by sa mal zakrývať prikrývkou, na akú má. Ak žijete nad rámec vášho rozpočtu, pomohlo by vám, ak by ste mali vyšší príjem? Asi budete pravdepodobne aj naďalej žiť nad svoje možnosti. Nad rámec toho, čo si v skutočnosti môžete dovoliť. Viac peňazí tak vo vašom prípade negarantuje, že nebudete mať žiadne dlhy. Stačí sa pozrieť na hviezdne celebrity, ktoré už museli vyhlásiť bankrot a zostali bez prostriedkov. A to prosím pekne napriek tomu, že zarábali milióny. Len to, že budete mať viac, ešte  neznamená, že viete, ako s tým naložiť. To, čo v skutočnosti potrebujete, je získanie kontroly nad svojimi peniazmi a to okamžite. Bez ohľadu na príjem. Až potom vám zvýšenie mzdy pomôže splatiť dlhy.

9. Začnem so splácaním už budúci mesiac
Prečo otáľať? Na čo vlastne čakáte? V tomto prípade je to ako s nasadením diéty, najskôr poviete, že na ňu nastúpite už po víkende v pondelok, ale následne si nájdete dostatočné ospravedlnenie, aby sa to celé mohlo posunúť o týždeň. Než sa nazdáte, ubehne aj pol roka a nabehnú vám ďalšie a ďalšie poplatky z omeškania. Začnite so splácaním dlhu, hoci aj v tých najmenších čiastkach okamžite. Čím skôr začnete, tým skôr budete môcť zakričať: "zbavil som sa úspešne všetkých svojich dlhov!"

10. Žiť bez dlhov je takmer nemožné
Takto to cíti čoraz viac ľudí. Dnes stačí, aby rodina s dvoma deťmi stratila jeden z príjmov a už budú žiť od výplaty k výplate. Ak sa dokážete spojiť s priateľmi, ktorí sa ocitli v rovnakej situácii, dokážete sa navzájom podporiť.  Kľúčom k vyriešeniu problému je presvedč samých seba, že všetko je možné prežiť a čo ťa zloží, to ťa posilní. Náročné situácie si vyžadujú sofistikovanejšie riešenia. Možno to bude trvať dlhšie, ale každá minca má dve strany. Raz sa karta musí obrátiť. Do vtedy je ale dôležité, aby ste sa prestali klamať. Iba ak ste presvedčení, že si nič nenahovárate, budete mať možnosť zbaviť sa tejto finančnej záťaže.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy