O priemyselný park v Nitre má záujem 16 nových investorov

Nitra Invest plánuje tento rok v priemyselnom parku postaviť objekt malé miestne prevádzky, ktoré sa sem chcú presťahovať z periférie Nitry

O priemyselný park v Nitre je aj vďaka príchodu automobilky Jaguar Land Rover veľký záujem. Spoločnosť Nitra Invest v súčasnosti rokuje so 16 potenciálnymi investormi. Každý z nich deklaruje, že by zamestnal od 100 do 400 ľudí. „Dopytovaná plocha je okolo 35 hektárov. K dispozícii pre investorov máme 80 hektárov,“ povedal v rozhovore pre agentúru SITA konateľ spoločnosti Nitra Invest Ondrej Ščurka ml. Jeden z investorov by zamestnal 300 ľudí a záujem má o šesť hektárov pôdy. "Čaká len na to, či dostane zákazku od Jaguara Land Rover alebo nie," dodal Ščurka ml.

V súčasnosti je na ploche vyše 140 hektárov etablovaných 20 firiem, ktoré zamestnávajú zhruba 3 600 ľudí. Najväčšími zamestnávateľmi sú Foxconn Slovakia a Giesecke & Devrient Slovakia. "Pred krízou, keď tu bolo ešte Sony, tu pracovalo skoro sedemtisíc ľudí. Po príchode Jaguara tu bude za tri roky pracovať do 10-tisíc ľudí. Taký park na Slovensku nie je,“ povedal Ščurka ml. V súčasnosti tu dominuje elektrotechnický a automobilový priemysel. Niektoré firmy sa na automobilový priemysel preorientovali, pôvodne boli zamerané inak. "Napríklad firma Farguell Nitra, ktorá bola dodávateľom pre Sony, sa po odchode Sony preorientovala na automobilový priemysel,“ poznamenal Ščurka ml. Jaguar Land Rover bude mať v priemyselnom parku niekoľko potenciálnych dodávateľov, okrem Farguell Nitra sú to firmy Quadrant Plastic Composites Slovakia, Steep Plast Slovakia a Reydel Automotive Slovakia.

Pôvodný Priemyselný park Nitra – Sever mal 224 hektárov, pozemky vysporiadala súkromná spoločnosť Nitra Invest. Po ohlásení investície Jaguara Land Rover získala štátna firma MH Invest od vlády osvedčenie na výstavbu strategického parku s plochou takmer 733 hektárov na území Nitry a priľahlých obcí Lužianky, Čakajovce a Zbehy. Podľa Ščurku ml. treba v parku dobudovať služby, ktoré tu chýbajú. V súčasnosti je tu len MHD a čerpacia stanica, ktorú postavili zhruba pred štyrmi rokmi. V rámci investície Jaguara sa počíta so vznikom centra služieb, kde by malo byť školiace centrum, hasiči, mestská polícia, záchranári aj materská škola. Nitra Invest plánuje tento rok postaviť objekt pre služby a malé miestne prevádzky, ktoré sa sem chcú presťahovať z periférie Nitry. Na tento účel je vyčlenených šesť hektárov.

Súvisiace články

Aktuálne správy