Bill Gates zostal zaskočený: Koľko ľudí vôbec nefiguruje v Panama Papers!

, CNBC Foto: SITA/AP

Veľmi málo občanov USA sa spomína v Panama Papers, krúti neveriacky hlavou zakladateľ Microsoftu, Bill Gates.

Asi už ani netreba opakovať, že to bol práve masívny únik anonymných údajov zo šifrovaných interných dokumentov Mossack Fonseca, panamskej advokátskej kancelárie, ktorý vrhol svetlo na skryté finančné operácie politikov a verejných činiteľov z celého sveta. Po zverejnení sa mnohí komentátori zamýšľali, prečo sa v dokumentoch spomína tak málo občanov z USA.

"Bol som prekvapený, keď som videl, ako málo Američanov tam je," zavtipkoval si Gates vo vysielaní televízie CNBC. "Kedykoľvek podáte svoje daňové priznanie, budete vyzvaní, aby ste deklarovali aj svoje zámorské bankové účty a majetok, ktorý tam máte. To neznamená, že úplne všetci odpovedali na túto otázku správne," povedal v exkluzívnom rozhovore v Katare.

Predbežné správy naznačujú, že existuje viac ako 200 ľudí s adresami v USA uvedených v Panama Papers, píše Forbes tento týždeň. Avšak, Medzinárodné konzorcium investigatívnych novinárov (ICIJ), jeden z tímov, ktorý analyzoval získané údaje, vyhlásilo, že v dokumentoch sa spomína viac ako 214 000 offshore subjektov, vo viac ako 200 krajinách. Medzi najpozoruhodnejšie osoby doposiaľ patria spoločníci ruského prezidenta Vladimira Putina, britský premiér David Cameron a bývalý islandský premiér Ssigmundur Davíð Gunnlaugsson.

Niektoré teórie viedli k záveru, že Mossack Fonseca nebola obľúbená advokátska kancelária medzi Američanmi. Zatiaľ čo iní naznačujú, že USA majú svoje vlastné flexibilné entity štruktúry a firemných daňových úľav. Niekoľko diskutérov tiež naznačuje, že pre občanov USA nie je vôbec náročné vytvárať fiktívne spoločností v určitých štátoch. Medzitým sa objavili aj názory, že za hackingom panamskej firmy by mohla stáť spravodajská agentúra USA. "Podľa môjho názoru to bola CIA, som si tým istý," povedal pre CNBC Bradley Birkenfeld, bývalý bankár UBS a jeden z najvýznamnejších finančných informátorov všetkých čias.

Súvisiace články

Aktuálne správy