Offshore sa stalo synonymom pre podvody, to ale nie je fér

, the guardian Foto: SITA/AP;thinkstock

Offshore investori nie sú len z ligy superboháčov, ako na to upozornili Panama Papers. Mnohí z nich sú pracovití ľudia, ktorí hľadajú lepšie zhodnotenie a väčšiu flexibilitu.

Únik 11,5 milióna dôverných dokumentov z panamskej firmy Mossack Fonseca priniesol medzinárodné odvetvie finančných služieb pod globálnu kontrolu ako ešte nikdy predtým. Rozruch nie je prekvapujúci. Panama Papers naznačujú, že firma mohla uľahčiť pranie špinavých peňazí, alebo pomôcť vyhnúť sa plateniu daní jej mega-bohatým klientom, medzi ktorými nájdeme v nebývalom rozsahu aj hlavy štátov, vedúcich politikov a osobnosti z podnikateľskej sféry.

To všetko posúva túto aféru na titulné stránky novín,  ale to hlavné sa dá očakávať, že ešte len príde. Tento pravdepodobne najväčší škandál zasiahne globálne odvetvie finančných služieb. Avšak, toto morálne bahno, ktoré sa vylialo na okolitý svet v priebehu posledných dvoch týždňov, nemôže vo všeobecnosti slúžiť na očiernenie globálnych spoločností poskytujúcich finančné služby. Aféra predsa  jednoducho nie je reprezentatívnou vzorkou širšieho odvetvia. Len preto, že niektorí jedinci použili offshore finančné centrá na nelegálne účely ešte neznamená, že to robí každý.

Prevažná väčšina firiem v offshore odvetví poskytuje produkty a služby, ktoré sú úplne legálne a sú využívané bezúhonnými občanmi. Mnohé z údajov, ktoré unikli, siahajú desiatky rokov dozadu. Posledných niekoľko rokov to už bola éra rozsiahleho zverejňovania dokumentov a transparentnosti. V skutočnosti dnes hovoriť o daňovom raji, v tradičnom slova zmysle, je už mierne zastarané. Žijeme vo svete, v ktorom sú finančné informácie automaticky zdieľané s finančnými úradmi po celom svete. Je takmer nemožné dlhodobejšie ukrývať majetok. Sušiť hotovosť niekde na ostrovoch a očakávať, že to nik nezistí, je v súčasnosti prejavom pochabosti.

Prečo teda milióny ľudí na celom svete využívajú offshore finančné spoločnosti? Skúsenosť s medzinárodnými investormi naznačuje, že jedným z hlavných dôvodov, prečo držia peniaze na offshore účtoch, je jednoducho v odlišnej jurisdikcii od tej, v ktorej má dotyčná osoba bydlisko. Tieto účty ponúkajú centralizovaný, bezpečný, flexibilný a medzinárodný prístup k finančným prostriedkom bez ohľadu na to, kde jednotlivec žije a bez ohľadu na to, kde sa môže v budúcnosti pohybovať. Zároveň ponúka aj širokú škálu možností uloženia v rôznych menách. To je dôležité pre tých, ktorí žijú mimo svojej domovskej krajiny.

Tí, ktorí využívajú offshore investičné produkty, nie sú typickí „obchádzači“ zákona. Rovnako tak prevažná väčšina z nich ani nie je superbohatá a nemá ani takú moc, ako navonok prezentuje. Títo investori sú do značnej miery ťažko pracujúci ľudia, ktorí celkom rozumne vyhľadávajú všetky možné alternatívy pre lepšiu návratnosť, viac možností a väčšiu flexibilitu.

Medzinárodné finančné spoločnosti tiež ponúkajú daňovú neutralitu. To znamená, že dokážu ochrániť firmy, ktoré pôsobia v rôznych jurisdikciách pred dvojitým zdanením, pretože tak platia len dane, ktoré sú nútené platiť v ich domovských krajinách. Mnoho globálnych investorov uprednostňuje tieto možnosti, pretože dokážu poskytnúť flexibilitu podnikových štruktúr, jednoduché začlenenie, vydávanie akcií v jednotlivých triedach a to všetko v rámci mantinelov zákona a právneho systému.

Ďalší bod, ktorý sa až príliš často prehliada je, že offshore centrá ponúkajú legitímne finančné útočisko pre tých, ktorí žijú v krajinách, kde vládne ekonomický a politický zmätok, alebo majú extrémne volatilnú menu, prípadne hrozí vyvlastnenie majetku. Niektorí extrémne bohatí jedinci, ktorí žijú v krajinách, kde sú ekonomické, politické alebo sociálne nepokoje, dostávajú prostredníctvom offshore účtov ďalšiu pridanú hodnotu: zachovanie anonymity a súkromia. V niektorých častiach Južnej Ameriky totiž existuje reálne nebezpečenstvo únosu, v takom prípade je finančné súkromie zásadným pre zachovanie bezpečnosti. Avšak, treba tu rozlišovať medzi finančným súkromím a finančným tajomstvom. Výmena informácií medzi vládnymi orgánmi v relevantných daňových otázkach je v zásade úplne legitímna. Zdieľanie finančných informácií s niekým iným už nie. Ochrana údajov môže byť zásadná, utajovanie nie.

Väčšina medzinárodných finančných centier sú dnes dobre regulované a transparentné, vytvárajú súčasť globálneho odvetvia finančných služieb. Poskytujú natoľko potrebné on-demand služby pre jednotlivcov, firmy, organizácie a charity po celom svete. Ide o sektor, ktorý je nastavený na exponenciálny rast, pretože svet sa stále viac globalizuje.

Nedávny únik dokumentov ukazuje, že pre zlepšenie spolupráce medzi niektorými jurisdikciami sa dá urobiť ešte viac. Celý offshore svet by ale nemal byť hodnotený výhradne na základe Panama Papers.

Autorom je Nigel Green, zakladateľ a prezident spoločnosti Devere Group, nezávislej medzinárodnej finančnej poradenskej firmy.

Súvisiace články

Aktuálne správy