Úplné šialenstvo: Neschopnosť liečiť duševné poruchy nás stojí bilión dolárov ročne

, quartz Foto: thinkstock

Počet ľudí, ktorí trpia depresiou alebo pocitom úzkosti sa za ostatné dve desaťročia po celom svete dramaticky zvýšila. Svetová zdravotnícka organizácia sa pokúsila kvantifikovať ekonomický dopad toho, že sa nám nedarí vysporiadať sa s touto rastúcou epidémiou.

Štúdia, zverejnená v časopise The Lancet, odhaduje, že takmer 10 % svetovej populácie, alebo 740 miliónov ľudí, je ovplyvnených bežnými duševnými problémami spojenými s kolektívnym zlyhaním. Riešenie problémov súvisiacich s depresiami a úzkosťou stojí globálnu ekonomiku bilión dolárov ročne.

WHO dospeli k tomuto ohromujúcemu číslu po systematickej kontrole stoviek štúdií, ktoré sa zaoberali dopadom depresie a úzkosti na ekonomické výsledky 36 najväčších krajín sveta. Štúdia zistila, že ak sa zdravotníctvu nepodarí nasadiť účinnú liečbu, bude to mať za následok, že kvôli depresii a úzkosti svet príde ročne o 12 miliárd pracovných dní, čo je ekvivalent 50 miliónov rokov práce.

Náklady na rozšírenie liečby depresie a úzkosti vo všetkých 36 krajinách vychádzajú na 147 miliárd dolárov počas nasledujúcich 15 rokov. Aj keď je to na prvý pohľad vysoká suma, Svetová zdravotnícka organizácia uvádza, že návratnosť investícií ďaleko prevyšuje náklady. Investícia by mala za následok zvýšenie zapojenia pracovných síl o 5 %, čo je odhadom asi 399 miliárd dolárov.

WHO tiež tvrdí, že každý jeden dolár investovaný do rozširovania liečby depresie a úzkosti vedie k návratnosti vo výške 4 dolárov v podobe lepšieho zdraví a schopnosti pracovať.

Poruchy duševného zdravia v súčasnosti tvoria 30 % celosvetovej záťaže pri ochoreniach bez fatálneho konca. Napriek tejto prevalencii, investície do duševného zdravia nepokrývajú rastúcu potrebu. Svetová zdravotnícka organizácia odhaduje, že vlády minú v priemere 3 % svojich zdravotných rozpočtov na oblasť duševného zdravia, pričom v krajinách s nízkymi príjmami je to menej ako 1%.

Štúdia bola zverejnená pred každoročným stretnutím ministrov financií, akademikov a mimovládnych organizácií. Odborníci sa stretnú, aby diskutovali o duševnom zdraví a financiách na každoročnom  jarnom zasadnutí Svetovej banky a Medzinárodného menového fondu.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy