Koniec zlatého medveďa: Vývoj z ostatných týždňov predpovedá, že je pred nami cesta smerom hore

, the felder report Foto: thinkstock

V prvom štvrťroku investorom najviac radosti urobilo zlato. Zatiaľ čo americké akcie zahrnuté do indexu S&P 500 posilnili počas prvých troch mesiacov roka len o necelé percento, cena zlata sa zvýšila približne o 15 %. Je to len dočasné oživenie, alebo sa už zlatí medvedi poberajú na spánok?

„Vystúpenie ceny z pásma vysiela silný a jasný signál, že sa trh chystá pokračovať v nastolenom trende,“ povedal miliardár a hedžový manažér Paul Tudor Jones. Aplikované na súčasnú situáciu na trhoch s komoditami toto tvrdenie naznačuje, že zlato sa konečne odrazilo od lokálneho dna a mieri vyššie.

Na začiatku roka 2013 sa cena zlata po tom, čo klesla pod 200 denný kĺzavý priemer, dostala pod hladinu podpory na úrovni okolo 1 575 dolárov za trójsku uncu. Pod silným tlakom sa cena žltého kovu držala až do konca minulého roka, kedy sa odrazila od 1 050 dolárov za trójsku uncu a dostala sa nad 200-denný kĺzavý priemer. Len o niekoľko dní neskôr sa navyše cena prehupla aj napriek hladinu odporu na okolo 1 225 dolárov za trójsku uncu. Zároveň preťala aj hornú hranu zostupného kanálu. A z hladiny odporu sa neskôr stala hladina podpory.

Vývoj niekoľkých posledných týždňov samozrejme neznamená, že cenu zlata čaká okamžitá a strmá cesta smerom hore, podľa obchodníkov ale technická analýza naznačuje, že sa väčšina medveďov stiahla.

Súvisiace články

Aktuálne správy