Soros: EÚ hrozí humanitárna katastrofa, riešenie utečeneckej krízy si vyžaduje viac peňazí

, The New York Review of Books;roklen Foto: SITA/AP

Finančník George Soros varoval Európsku úniu pred nebezpečenstvom kolapsu, ak neodsúhlasí masívne peňažné injekcie na zvládnutie riešenie utečeneckej krízy. V eseji napísanej pre The New York Review of Books Soros poznamenal, že hlavná humanitárna katastrofa sa odohráva v Grécku.

S prísľubom lepšieho života do Európy prišlo viac ako milión migrantov. Donútila ich k tomu občianska vojna a teror. Soros poznamenal, že počet utečencov, ktoré Európa môže ročne absorbovať, by mal byť medzi 300 a 500 tisícami. Známy finančník ďalej odhaduje, že na realizáciu tohto plánu bude EÚ ročne potrebovať najmenej 34 miliárd dolárov.

"Tridsať miliárd môže znieť ako obrovská suma, ale pri pohľade zo správnej perspektívy to tak nie je. Musíme uznať, že neschopnosť poskytnúť potrebné finančné prostriedky by stálo EÚ ešte viac. Reálne hrozí, že by utečenecká kríza mohla spôsobiť zrútenie schengenského priestoru otvorených vnútorných hraníc.  Žiadatelia o azyl sú zúfalí. Legitímnym utečencom musí byť ponúknutá rozumná šanca dosiahnuť v Európe svoje ciele," upozornil Soros.

Podľa neho je nevyhnutné, aby vedúci predstavitelia únie zhodli na tom, že účinné riešenie krízy bude vyžadovať prudký nárast finančných prostriedkov, namiesto neustáleho boja s nedostatkom finančných prostriedkov. Vynaloženie značného množstva prostriedkov by únii na úvod umožnilo efektívnejšie reagovať na niektoré z najviac nebezpečných dôsledkov utečenecké krízy.

Pre pokračujúce financovanie Soros navrhol viacročný finančný rámec Európskej komisie, čo je európsky dlhodobý výdavkový plán. Prudký nárast vo financovaní je potrebný na zastavenie rozvíjajúcej sa krízy. Soros uviedol, že Európsky finančný stabilizačný mechanizmus (EFSF) a platobné bilancie Assistance Facility v súčasnosti obsahujú 68 miliárd dolárov nevyužitých finančných prostriedkov, po ktorých by Európa mala siahnuť. "Pri pohľade do histórie vidíme, že vlády reagovali na národné krízy vydávaním dlhopisov. To je aj situácia dnešnej Európy. Kedy by mali byť uvoľnené AAA úvery Európskej únie, ak nie vo chvíli, keď je únia v smrteľnom nebezpečenstve? "

Súvisiace články

Aktuálne správy