Deň inflačných prekvapení

Utorok nebol bohatý na makroekonomické dáta počtom, ale významom áno. V Nemecku sme sa dozvedeli finálne dáta inflácie za marec, ktoré potvrdili nárast cenovej hladiny o 0.8% na mesačnej báze a o 0.3% na ročnej báze. To dokonalo potvrdilo predbežné dáta zverejnené na konci marca a ukázalo výrazný nárast oproti februáru z 0.4% na mesačnej a 0% na ročnej báze. Hlavným dôvodom za nárastom inflácie bol jemný nárast cien ropy, ktorá vytlačila ceny plalív nahor oproti februáru. Tieto čísla určite potešili Európsku Centrálnu Banku, ktorá sa snaží masívnymi stimulmi a negatívnymi úrokovými sadzbami  bojovať proti možnej deflácii. Rovnaké dáta sme sa dozvedeli aj z Veľkej Británie, kde inflácia rástla z roka na rok o 0.5%, viac ako očakávaných 0.3% a viac ako minulomesačný nárast o 0.2%. Na mesčnej báze cena života v Británii vzrástla o 0.4%, pri očakávaniach 0.3% a minulých dátach 0.2%.

Nečakane dobrá inflácia vytlačila nahor výrazne libru, keďže zvýšila šancu na budúce zvýšenie úrokových sadzieb. Na druhej strane je inflácia na ostrovoch stále daleko od cieľovaných dvoch percent, takže zvýšenie sadzieb je stále veľmi ďaleko, najmä s pritomnými rizikami spojenými s možným odchodom Spojeného Kráľovstva z Európskej únie.

Európske indexy končili deň poväčšine v pluse, DAX +0.83%, CAC 40 +0.74%, FTSE100 +0.65%, Euro Stoxx +0.59%.

V USA sme sa dozvedeli z makrekonomického kalendára zmenu v cenách importu, ktoré narástli na mesačnej báze o 0.2%, pričom analytici očakávali nulovú zmenu a minulý mesiac ceny klesli o 0.3%. Na ročnej báze sa ale ceny prepadli o 6.2%, analytici očakávali prepad o 5% a dáta zverejnené v marci ukázali prepad o 6.5%, revidovaný z pôvodného čísla 6.1%. Počas dňa sa znova vyjadrovalo niekoľko regionálnych prezidentov pobočiek americkej centrálnej banky, teda Federal Reserve. Tí boli znova výrazne holubičí, v súlade s postojom šéfky Fedu Janet Yellenovej, narozdiel od vyjadrení spred dvoch týždňov , ktoré aktívne volali po zvýšení sadzieb už v apríli. Americké indexy sa aj vďaka tomu obchodovali celý deň v zelenom a na konci dňa zaknihovali nasledovné zisky: Dow Jones +0.85%, Standard and Poor’s 500 +1%, NASDAQ +0.69%.

Súvisiace články

Aktuálne správy