Temné obdobie pre korporátnu Ameriku: Zisky sa prepadli, kapitalizmus nefunguje

, quartz Foto: SITA/AP

Všetci úspešní sa hrnú, aby sa stali súčasťou elitného stáda jednorožcov v biznis segmente. Na prekvapenie, keď sa tam dostanú, nemajú dôvod na úsmev. Niet divu, vytvárať zisk je v súčasnosti naozaj ťažké.

Pozrime sa na súhrnné príjmy podnikov v benchmarku S&P 500. Vytváranie zisku s rastom vôbec nie je jednoduché. Index je obchodovaný na úrovni asi ako pred rokom a pol.

A bude to pravdepodobne ešte horšie. Poskytovateľ dát FactSet očakáva, že zisk na akciu pre spoločnosti zahrnuté v indexe S&P 500, sa v prvom štvrťroku 2016 prepadne o viac ako 9 %, v porovnaní s prvým štvrťrokom 2015. Ak by sa táto predikcia naplnila, bol by to najhorší medziročný pokles od tretieho štvrťroku 2009, kedy USA ocitli na slabých nohách ekonomiky poznačenej veľkou recesiou.

Takže ako je to v skutočnosti? Blíži sa koniec hry? Americký kapitalizmus skončil?
Za mnohými poklesmi firemných ziskov v ostatnom čase treba vidieť vývoj sústredený v energetickom sektore, ktorý reagoval na vývoj cien ropy. Podľa FactSet sa dá očakávať, že zisk v energetickom sektore sa v prvom štvrťroku prepadne o viac ako 100 %. Pokiaľ by sme z hodnotenia vypustili energetický sektor, medziročný pokles dosiahne len o niečo viac ako 4 %. To je už o niečo lepšie číslo, ale stále sa nedá hovoriť o výhre.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy