Sociálna poisťovňa začala posielať informačné listy zamestnancom

Sociálna poisťovňa začala posielať informačné listy fyzickým osobám, ktoré za rok 2015 eviduje vo svojom registri ako zamestnancov. V prvej etape dostanú takéto listy zamestnanci s najnižším vykázaným vymeriavacím základom aspoň v jednom kalendárnom mesiaci a aspoň v jednom poistnom vzťahu.
V liste sa zamestnanci dozvedia informácie v členení podľa kalendárnych mesiacov o vymeriavacom základe, ktorý za nich vykázal ich zamestnávateľ, resp. zamestnávatelia.
V praxi totiž dochádza k prípadom, kedy zamestnávateľ Sociálnej poisťovni buď nevykazuje zamestnanca vôbec, resp. vykazuje nižšiu sumu vymeriavacieho základu (VZ), ako je v skutočnosti. Takéto nesprávne vykazovanie VZ momentálne môže byť výhodné pre zamestnávateľa aj zamestnanca, má však negatívne dosahy na zamestnanca v podobe zamietnutých alebo nižších dávok zo sociálneho poistenia. Takisto môže mať občan problémy získať úver alebo sa zaňho odvádzajú nesprávne nižšie odvody do 2. dôchodkového piliera.
Súčasťou zásielky bude okrem samotného listu aj príloha s tabuľkovým zobrazením vymeriavacích základov a príklady vplyvu výšky VZ na dávky zo sociálneho poistenia, ktoré ukazujú na to, ako bude v budúcnosti zamestnanec poškodený.
„Túto aktivitu podniká Sociálna poisťovňa v záujme informovanosti verejnosti, nie je k tomu zaviazaná zákonom. Cieľom je, aby sa ľuďom vyplácali také dávky, na aké majú zo zákona nárok a v správnej sume,“ povedal pre TASR Peter Višváder, hovorca Sociálnej poisťovne.

Súvisiace články

Aktuálne správy