Egypt a Saudská Arábia podpísali dohodu o vytvorení investičného fondu

Egypt a Saudská Arábia podpísali dohodu o vytvorení investičného fondu a ďalšie investičné zmluvy, vrátane vybudovania priemyselnej zóny. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na egyptskú televíziu.
Dohodu podpísali v sobotu (9.4.) večer egyptský prezident Abdal Fattah Sísí a saudskoarabský kráľ Salmán, ktorý bol na štvordňovej návšteve Egypta. Podľa káhirskej štátnej televízie saudsko-egyptský investičný fond bude mať kapitál vo výške 60 miliárd rialov (14,11 miliardy eur), ktoré do neho vložia Saudský verejný investičný fond a subjekty a jeho subjekty a tiež egyptská vláda a jej subjekty.
Egyptu sa nedarí zrýchliť hospodársky rast po búrlivých udalostiach tzv. arabskej jari v roku 2011, ktoré viedli k pádu režimu vtedajšieho prezidenta Husního Mubaraka. Súčasná nestabilná politická situácia v krajine odrádza investorov aj turistov od príchodu do Egypt. Turistický priemysel je pritom hlavným zdrojom devíz pre egyptskú ekonomiku.
Obe krajiny počas veľmi zriedkavej návštevy saudského panovníka podpísali aj dohodu o výstavbe elektrárne s výkonom 2250 megawattov za približne 2,2 miliardy USD (1,94 miliardy eur), a tiež o založení poľnohospodárskych komplexov a výstavbe vodného kanála na Sinajskom polostrove.
Okrem toho sa dohodli na vybudovaní priemyselnej zóny pri Suezskom prieplave v hodnote 3,3 miliardy USD. Ďalšie podrobnosti o tejto zóne však nezverejnili.
Saudská Arábia a iné krajiny Perzského zálivu poskytli Egyptu štedrú finančnú podporu, napumpovali do krajiny miliardy dolárov od roku 2013, keď sa Sísí ujal moci. Rijád totiž považuje Káhiru za svojho kľúčového partnera v úsilí o vytvorenie koalície spriatelených sunnitských štátov, ktorá by slúžila ako pevnosť voči vzrastajúcemu vplyvu šiitského Iránu v regióne.
Egypt si dal za cieľ prilákať priame zahraničné investície v objeme približne 8 až 10 miliárd USD vo finančnom roku 2015/16.
Kráľ Salmán počas návštevy v Egypte bez uvedenia podrobností oznámil, že obe krajiny spojí most ponad Červené more.
(1 EUR = 4,251 SAR; 1 EUR = 1,1363 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy