SP vyplatila viac ako 234 tisíc invalidných dôchodkov

Priemerná výška invalidného dôchodku pre osoby so zníženým poklesom schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť do 70 % predstavovala 198,17 eura a pri osobách s invaliditou nad 70 % to bolo 354 eur.

Sociálna poisťovňa (SP) k 31. marcu tohto roka vyplatila 234 295 invalidných dôchodkov. Priemerná výška invalidného dôchodku pre osoby so zníženým poklesom schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť do 70 % pritom predstavovala 198,17 eura a pri osobách s invaliditou nad 70 % to bolo 354 eur. Informoval v piatok hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

„Pri žiadostiach o invalidný dôchodok sa Sociálna poisťovňa v praxi často stretáva s názormi poistencov, podľa ktorých ich posudkový lekár Sociálnej poisťovne bude vyšetrovať tak ako obvodný lekár, či lekár špecialista, pre ktorých je typický biely plášť, injekčná striekačka, EKG, recepty. Posudkový lekár Sociálnej poisťovne však vykonáva posudkovú činnosť na inom mieste ako v zdravotníckom zariadení,“ konštatoval Višváder. Ako priblížil, posúdenie invalidity a určenie miery poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť občana robí podľa predložených odborných lekárskych nálezov o jeho zdravotnom stave zo zdravotnej dokumentácie zdravotníckeho zariadenia.

Spomínané záznamy pripraví obvodný lekár a občan ich priloží k žiadosti o priznanie invalidného dôchodku. „Následne na základe vyhodnotenia lekárskych nálezov, ktoré by nemali byť staršie ako šesť mesiacov, posudkový lekár v rámci ústneho pojednávania o invalidite vyšetrí poistenca, vykoná vlastné funkčné vyšetrenie a určí mieru poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť poistenca v porovnaní so zdravou osobou,“ doplnil Višváder.

Posudkový lekár tiež vyšetruje pacienta, avšak metódy alebo spôsob jeho vyšetrenia závisia od typu zdravotného postihnutia, ktoré je dôvodom konania o invalidite. „Je povinnosťou posudkového lekára posúdiť zdravotný stav, celkovým vyšetrením objektivizovať niektoré údaje uvedené v odborných vyšetreniach, napríklad overiť funkčný stav pohybového ústrojenstva, vykonať orientačné neurologické vyšetrenie, zmerať tlak krvi,“ uzavrel Višváder.

Súvisiace články

Aktuálne správy