Vrtuľníkové peniaze zamietnuté: ECB nezvažuje, že by ľuďom zadarmo rozdávala čerstvo natlačené peniaze

, ČTK Foto: SITA/AP

Európska centrálna banka je v prípade potreby pripravená k ďalšiemu uvoľňovaniu menovej politiky. Nejde však o možnosti podporiť ekonomiku a infláciu "vrtuľníkovými peniazmi", teda priamou distribúciou novo natlačených peňazí medzi obyvateľov eurozóny. Uviedol to hlavný ekonóm ECB Peter Praet, ktorý tento variant nedávno naznačil.

S možnosťou tlačenia peňazí a ich rozdeľovania priamo medzi ľudí kedysi prišiel známy ekonóm Milton Friedman a prirovnal to k zhadzovanie peňazí z vrtuľníka. "Vrtuľníkové peniaze nie sú na stole, nediskutuje sa o nich," povedal vo štvrtok Praet. Minulý mesiac pritom uviedol, že ECB by o tejto extrémnej forme uvoľňovania menovej politiky v prípade mimoriadnych okolností teoreticky mohla uvažovať. "Všetky centrálne banky to môžu robiť. Môžete vydávať obeživo a rozdeľovať ho ľuďom. To sú vrtuľníkovej peniaze," povedal v marci Praet talianskemu denníku La Repubblica. "Otázkou je, či a kedy je vhodné uchýliť sa k takémuto nástroju, ktorý je naozaj extrémny," dodal.

Eurozóna v marci už druhý mesiac po sebe zostala v deflácii. Medziročné tempo poklesu spotrebiteľských cien však spomalilo na 0,1 percenta z februárových 0,2 percenta. Vyplýva to z odhadu Eurostatu. Popredný svetový dlhopisový fond Pimco koncom marca vyzval centrálne banky, aby o tlačení peňazí a ich rozdeľovaní priamo ľuďom neuvažovali. Varoval, že vrtuľníkové peniaze by mohli vyvolať hyperinfláciu.

Pimco upozorňuje, že podľa jeho výskumov bola podobná metóda od konca 18. storočia použitá v 56 prípadoch, od Francúzska v roku 1795 až po Zimbabwe v roku 2007, a zakaždým mala veľmi vážne dopady. "Pri pohľade do minulosti zistíte, že zakaždým, keď to centrálne banky len trochu skúsili, vznikla obrovská inflácia," uviedol hlavný správca nemeckého portfólia spoločnosti Pimco Andrew Bosomworth. Vrtuľníkovej peniaze by podľa Bosomwortha znamenali "krok do úplne novej fázy menovej politiky vyznačujúcej sa obrovským množstvom neistoty".

ECB sa v marci rozhodla podporiť hospodársky rast a infláciu v eurozóne znížením všetkých svojich úrokových sadzieb, posilnením programu nákupov dlhopisov a novou ponukou lacných úverov súkromnému finančnému sektoru.

Súvisiace články

Aktuálne správy