Kurz eura vzrástol na 1,1420 USD/EUR

Kurz spoločnej európskej meny vzrástol. Informovala o tom agentúra DPA. Euro sa dnes ráno predávalo po 1,1420 USD, teda pri o niečo vyššom kurze ako v ázijskom obchodovaní.

Kurz spoločnej európskej meny vzrástol. Informovala o tom agentúra DPA.
Euro sa dnes ráno predávalo po 1,1420 USD, teda pri o niečo vyššom kurze ako v ázijskom obchodovaní. V posilňovaní pokračuje aj japonský jen, zatiaľ čo americký dolár zostáva pod tlakom. Európska centrálna banka (ECB) stanovila v stredu (6. 4.) napoludnie referenčný kurz na 1,1336 USD/EUR.
V stredu večer zverejnená zápisnica z posledného zasadnutia americkej centrálnej banky (Fed) neukázala jasný obraz ďalšieho smerovania menovej politiky. Menový výbor (FOMC) je podľa experta Unicredit Harma Bandholza rozdelený. Niektorí členovia podporujú rýchle zvýšenie sadzieb, ďalší sú proti. Šéfka Fedu Janet Yellenová minulý týždeň prešla do útoku a jasne sa vyjadrila proti rýchlemu sprísneniu menovej politiky.
Zatiaľ čo americký dolár pre nejasné smerovanie Fedu oslabuje, kurz japonského jenu pokračuje v raste. Jen je voči doláru najsilnejší od jesene 2014. Jednou z hlavných príčin je podľa expertov nárast pochybností ohľadom menovej politiky japonskej centrálnej banky. Bank of Japan (BoJ) sa totiž už roky bez výraznejšieho úspechu snaží zvýšiť infláciu.

Súvisiace články

Aktuálne správy