Politická špička aj celebrity v Panama papers: Jeden sa obhajuje, druhý odstúpi, tretí tvrdí, že je to len štvavá kampaň

, CNBC Foto: SITA/AP

Masívny anonymný únik finančných dokumentov z nedele minulého týždňa, vytiahol na svetlo sveta doteraz ukryté finančné operácie politikov aj verejných činiteľov.

Medzinárodné konzorcium investigatívnych novinárov (ICIJ) publikoval dokument označený ako "Panama Papers", v ktorom je viac ako 11,5 milióna šifrovaných interných dokumentov od Mossack Fonseca, panamskej advokátskej kancelárie. Televízia CNBC zostavila rebríček vybraných celebrít a svetových vodcov, ktorých mená sa v dokumentoch objavujú buď priamo, alebo prostredníctvom úzkej spolupráce. Netreba ale zabúdať na skutočnosť, že offshore spoločnosti, nie sú ničím nezákonným, veď ani Mossack Fonseca ešte nebola vo svojej histórii obvinená z trestného činu. Navyše spoločnosť tvrdí, že medializované správy podávajú nepresný pohľad na ich služby. Poďme ale na jednotlivé mená.

Ruský prezident Vladimir Putin
Meno ruského prezidenta sa neobjavuje v dokumentoch, ale nájdeme tam obvinenia z miliardového prania špinavých peňazí cez ruské banky, ktoré majú väzby na spolupracovníkov ruského vodcu. Podľa ICIJ ide o ľudí blízkych Putinovi, spolupracovníci sú zapletení do dvojmiliardového biznisu. Putinov hovorca Dmitrij Peskov vysvetlil, že Putin sa stal  "hlavným cieľom" ohováračskej kampane pred ruskými parlamentnými voľbami, napísala agentúra Associated Press.

Lionel Messi
Celosvetovo najlepší futbalista, barcelonská hviezda je už zapletená do prípadu daňových podvodov v Španielsku a ICIJ teraz vyhlasuje, že on a jeho otec boli vlastníkmi spoločnosti v Paname. Messiho rodina si želá, aby už boli tieto obvinenia vysvetlené a Lionel očistený, keďže nespáchal nič, z čoho je obviňovaný, píše vo vyhlásení rodina, ktorú citoval Reuters. "Tvrdenie sa podieľal na daňových únikoch sú nepravdivé a škodlivé, rovnako ako tvrdenia, že sa podieľa na praní špinavých peňazí."

Britský premiér David Cameron
Britský premiér je spomínaný so svojim zosnulým otcom Ianom, bývalým akciovým brokerom a multimilionárom. ICIJ tvrdí, že bol klientom Mossack Fonseca, služby firmy použil na ochranu príjmov z investičného fondu, aby sa vo Veľkej Británii vyhol plateniu daní. Hovorca vodcu odmietol celú záležitosť komentoval s tým, že ide o "súkromnú záležitosť". Avšak už v utorok Cameronov hovorca oznámil, že premiér, jeho manželka a ani jeho deti nemajú prospech zo žiadnych offshore fondov, napísala agentúra Reuters.

Jackie Chan
Úspešná filmová hviezda má najmenej šesť spoločností riadených prostredníctvom panamskej advokátskej kancelárie, uvádza v dokumentoch ICIJ, ale zároveň tvrdí, že neexistuje žiadny dôkaz o tom, že Chan používal tieto firmy na nekalé účely. "Mať offshore spoločnosti nie je nič nezákonné. Pri niektorých medzinárodných obchodných transakciách je to logická voľba," píše sa v správe organizácie.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko
Ukrajinský vodca bol vnímaný ako nová metla, ktorá dobre zametie vo vojnou zničenej krajine, ale dokumenty dokazujú, že si vytvoril holdingovú spoločnosť na Britských Panenských ostrovoch. Prezident cez twitter vyhlásil, že pri správe svojho majetku neprenáša zodpovednosť na poradenské  firmy. "Myslím, že by som mohol byť prvý vysoko postavený úradník na Ukrajine, ktorý pristupuje k vyhláseniam o aktívach, platení daní, a konfliktu záujmov vážne," dodal na stránkach sociálnych médií.

Argentínsky prezident Mauricio Macri
Macri bol zvolený na konci minulého roka, je vnímaný ako stredo-pravý prezident obchodne orientovaný. Dúfa, že odchodom jeho predchodkyne, Cristiny Fernández de Kirchner to má aj šedá ekonomika v krajine zrátané. Avšak jeho meno sa aktuálne objavuje v správe ICIJ  s tým, že bol riaditeľ a viceprezident bahamskej spoločnosti, a služby Mossack Fonseca využíval počas svojho pôsobenia vo funkcii starostu hlavného mesta Argentíny Buenos Aires. Macriho hovorca vyhlásil, že prezident nikdy osobne nevlastnil podiely vo firme, ktorá by bola súčasťou rodinného podnikania. Macri neskôr v televízii vysvetlil, že jeho otec založil spoločnosť prostredníctvom "právneho úkonu" a na tom predsa nie je "nič zvláštne."

Islandský premiér Sigmundur Davíð Gunnlaugsson
Premiér Islandu ponúkol svoju rezignáciu utorok, keď musel čeliť obvineniam, že ukrýva svoj majetok v offshore spoločnosti na Britských Panenských ostrovoch. Potom, čo bol zvolený premiérom, predal svoj podiel svojej žene za jeden dolár, píše sa v správe ICIJ. "V posledných týždňoch premiér a jeho žena poskytli podrobné odpovede na otázky týkajúce sa majetku manželky predsedu vlády," píše sa vo vyhlásení premiérskej kancelári."Nikdy sa nesnažil ukryť tieto aktíva pred islandskými daňovými autoritami… Žiadne parlamentné pravidlá neboli porušené."

Brazílska prezidentka Dilma Rousseffová
Politický škandál v Brazílii je už staršou záležitosťou. Rousseffová sa podľa správy ICIJ stala stredobodom pozornosti vo veciach úplatkárstva a prania špinavých peňazí, ktoré sa v krajine vyšetruje. Hrozí dokonca, že ju zosadia z prezidentskej funkcie. Rousseffová má dnes čo robiť, aby si vybojovala nejakú politickú budúcnosť. Neustále popiera akékoľvek previnenie, vlani sa jej stúpenci vyjadrili, že výzvy na žalobu prezidentky necelé štyri mesiace po jej znovuzvolení na druhé štvorročné obdobie sa rovnajú pokusu o štátny prevrat. Ľavicová líderka Brazílie čelí kritike kvôli stagnujúcej ekonomike, nepopulárnym rozpočtovým škrtom a korupčnému škandálu okolo štátnej ropnej spoločnosti Petrobras, v ktorom vyšetrujú desiatky politikov z vládnej koalície.

Čínsky prezident Si Ťin-pching
Aj vrcholoví zástupcovia čínskeho politbyra sa obajavujú v správe ICIJ. Ide o rodinu čínskeho vodcu Si Ťin-pchinga. Čínska vláda oficiálne nereflektovala na toto obvinenie,  ale BBC a ďalšie médiá zaoberajúce sa zverejnením dokumentov napísali, že okrem rodinných príslušníkov čínskeho prezidenta sa v kazue objavujú spolu s ďalšími dvoma členmi čínskej elity štátneho výboru.

Azerbajdžanský prezident Ilham Alijev
Rodina Azerbajdžanského vodcu odmieta  obvinenia ICIJ na svojich internetových stránkach. K obvineniam patrí aj to, že prezidentova rodina využila možnosť "výhod komplexnej offshore štruktúry, ako držať podiely v hlavnom konglomeráte", rovnako ako aj zistenie, že jeho deti riadili väčšinový podiel v kontroverznom projekte zlatej bane. Médiá požiadali o vyjadrenie všetky uvedené osoby, ale nedostali žiadnu odpoveď, rovnako pochodili aj v kancelárii prezidenta.

Pakistanský premiér Nawaz Sharif
Deti pakistanského vodcu vlastnili v Londýne nehnuteľnosti prostredníctvom spoločností vytvorených Mossack Fonseca, píše ICIJ s odvolaním sa na záznamy advokátskej kancelárie. Sharif zriadil vyšetrovaciu komisiu, aby potvrdila, alebo vyvrátila tvrdenia, že sa pomocou offshore spoločnosti snažil vyhnúť plateniu daní alebo zakrytiu aktív a ich pôvodu.

Súvisiace články

Aktuálne správy