Najlepší dôvod, prečo dnes vlastniť zlato

, Bonner and Partners;marketwatchFoto: thinkstock;SITA/AP

Žijeme vo svete hriechu, zármutku, facebooku, skorumpovaného peňažného systému, v demokratickom svete plnom podvodov. Ekonomika sa potáca, už nemá dosť síl aby sa ďalej snažila vyzerať "normálne". Niečo v diagnostike tohto ochorenia nás mätie už celé roky. Ako je možné, že tie najrozvinutejšie ekonomiky v histórii sveta, si nedokážu poradiť s najzákladnejšími funkciami, ktorými sú zarábanie a míňanie?

Pozrime sa na celú situáciu cez optiku konzumenta vyspelej ekonomiky. K dispozícii je dostatok štúdií, výskumov, aj výpočtov, o tom, že typický americký muž, avšak platí to aj pre ženu, dnes zarába vďaka reálnemu, disponibilnému príjmu za hodinu menej, než pred 30 rokmi. Ak si chce kúpiť auto alebo dom, zistí, že musí pracovať dlhšie, aby zaplatil svoje účty, než to bolo nedávno, v posledných rokoch Reaganovej administratívy. Ako je to možné? Aké ekonomické šarlatánstvo tu vládne, ak kapitalizmus zabraňuje zvýšeniu hodnoty pracovného času zamestnancov? Aký druh politík a okolností by túto situáciu zmenili? Globalizácia? Monetárne zásahy? Alebo sa obchod uberá zlým smerom? Môže za to priveľa byrokracie? Alebo je to korupcia? Všetky tieto veci zohrávajú istú úlohu, ale odpoveď je omnoho prozaickejšia. Sú za tým jedovaté peniaze. Čím väčšia je úspora, tým horšie.

Pod pojmom peniaze si zvyčajne ľudia myslia, že existuje niekde elektronická databáza, v ktorej je zaznamenané, že ste majiteľom istého množstva meny. Máte 100 000 na účte? Znamená to, že niekde v banke sú uložené bankovky na vaše meno? Nie. Nič také sa nedeje, ani zďaleka. Žiadny trezor, žiadna hromada vašich peňazí. Znamená to, že banka starostlivo stráži vaše jednotky a nuly. Sú to digitálne informácie preukazujúce, ako prichádzajú a odchádzajú položky z jej databázy.

Presnejšie to znamená, že finančná inštitúcia pracuje so zložitým elektronickým systémom, ale s neistou presnosťou. Zoznamy údajných finančných pohľadávok a zmluvy majú neistú kvalitu. Zákazník je len jedným z mnohých tisícov záznamov na strane výdavkov, s nárokom na určité množstvo peňazí, ktoré ale v tejto inštitúcii nemusia mať garantovanú hodnotu. V súčasnosti banky, a to by sa dalo povedať o celom finančnom systéme, už nemusia mať peniaze. Majú príjmy a výdavky. Váš vklad je zodpovednosťou vašej banky a predstavuje vaše aktívum. Ak sa pozriete na súvahu, neviete, čo patrí na ľavú a čo na pravú stranu. Neviete, kedy sa veritelia rozhodnú z tohto systému vystúpiť a ich aktíva sa zrazu presunú na opačnú stranu zoznamu. Jediné, čo viete je, že tento systém funguje, až kým fungovať prestane.

Jedného dňa už nahromadenie rozporov, dezinformácie a obyčajných "smeti" v systéme spôsobia jeho kolaps. Pôjdete k najbližšiemu bankomatu, a ten už nebude fungovať. To bude určite čierny deň, zostať bez peňazí. Záleží ale na to, ako ste na túto situáciu pripravení. Samozrejme, nikto nevie predpovedať, či takýto deň vôbec niekedy príde. Napriek tomu, ide o potenciálny problém, ktorý ak nastane, nebudete mať ospravedlnenie na to, prečo ste neurobili v tejto veci aspoň nejaké minimálne opatrenia. Môžete síce prejsť po frekventovanej ulici so zatvorenými očami, ale určite lepší nápad bude sa najskôr pozrieť na obe strany. Teraz keď sa pozriete na jednu stranu, vidíte tam možný problém  spojený s peňažným systémom založenom na úverovaní. Centrálni bankári aj politici si môžu pripisovať zásluhy aké len chcú. Ale ľudia už nemôžu zatiahnuť to nekonečné množstvo dlhovej služby. Rovnako ako pes na reťazi má svoje limity, aj úverový cyklus musí nájsť spôsob, ako „natykaných“ ľudí dostať späť do reality.

Existujú však aj iné potenciálne problémy pochádzajúce z opačnej strany. Celý elektronický, kreditný systém peňažný systém je krehký. Môže byť napadnutý zlodejmi, hackermi, teroristami, ale može „kľaknúť“ aj úplne náhodne. Stačí chyba v systéme a môže skončiť na kolenách. A potom čo? Ako sa dostanete k peniazom? Ako budete nakupovať? Najjednoduchšie bude, ak si necháte nejaké peniaz v hotovosti. Určitú istotu ponúka aj zlato, ale skutočné zlato, v podobe mincí, ktoré môžete držať v ruke a môžete ich raz odovzdať svojim vnúčatám."Počuj chlapče," poviete uvážene, "pozri sa na toto. Tomuto hovoríme skutočné peniaze. Nemusíš sa pre ne nikam pripájať, nemusíš byť súčasťou žiadneho systému."

Mimochodom, zlato uzavrelo svoj najlepší štvrťrok za posledných 30 rokov. Tí, čo ho nakupovali, niečo vedia? Možno. Zlato sa totiž môže stať platidlom v prípade krízy. Nielen pri krachu finančného systému ako keď nedávno v Grécku zavreli banky, ale dokonca aj pri občianskej vojne. Obyvatelia Afganistanu alebo bývalej Juhoslávie prešli občianskou vojnou. Opisujú, že keď štátny systém prestane fungovať, ľudia sa vrátia k výmennému obchodu. Zlato, striebro, šperky a iné cenné veci sa razom stanú platidlom. Pre tieto situácie sa hodí nejakú tú zlatku doma mať.

Zlato je veľmi obľúbené v Ázii, ako si všimnete v každej vietnamskej reštaurácii. "Všetky veľké ríše posledných 2 000 rokov mali ústrednú zlatú mincu, ktorá bola akceptovaná na medzinárodnej úrovni," hovorí Timothy Green, autor knihy The Ages of Gold.

Určite možno zlato považovať za poistku proti nepredvídateľným udalostiam, tzv. čiernym labutiam, ktoré môžu mať na finančný svet, tak ako ho poznáme, negatívny vplyv. Riziká a dnešná nezanedbateľná neistota vo financiách aj geopolitike pretrvávajú, takže zlato je vhodné pre tých, ktorí sa chcú pripraviť na niečo neočakávané. Pritom je asi jedno, či patríte do skupiny nenapraviteľných pesimistov, alebo opatrných realistov.


 

Pozrime sa na zlato z národného hľadiska. Autor knihy "The Death of Money" James Rickards tvrdí, že zlato zostáva skutočnou oporou medzinárodného menového systému. Vlády ho môžu znevažovať, ale mnohé z nich s k nemu začínajú vracať. Ako hovorí, kapitálové trhy a ekonomiky sú komplexné systémy. Kolaps v zložitých systémov je exponenciálna funkcia systémového meradla. Kríza v roku 2008 bolo sústredených okolo " too big to fail" bánk. Od roku 2008 rástli tie isté banky ešte viac, riadia väčšie percento všetkých bankových aktív v USA, a majú oveľa väčšie množstvo derivátov. Tým je riziko kolapsu oveľa väčšie ako kedykoľvek predtým od čias Veľkej depresie, možno aj dlhšie. Medzitým sa podpora zo strany politik, aká tu bola v rokoch 2008-2009, škrtla. To znamená, že prostriedky na zníženie dopadu kolapsu nie sú k dispozícii. Jediný, kto môže uvoľniť zdroje likvidity je Medzinárodný menový fond, cez zvláštne práva čerpania.

Najstarší vtip v bankovníctve je, že ak ti dlhujem milión, mám problém, ale keď tí dlhujem miliardu, problém máš ty. Je to tak preto, že ak skrachujem, tebe zostane v ruke bezcenný papier. USA dlhujú Číne 2 bilióny dolárov, čiže je to problém Číny. Amerika sa bude snažiť znižovať tento dlh prostredníctvom inflácie, Čína si to uvedomuje a preto siaha po zlate, aby sa zabezpečila proti inflácii svojich aktív denominovaných v dolároch. Krajiny po celom svete sa obzerajú po zlate v zrýchlenom tempe, cieľom je diverzifikovať svoje rezervné pozície.

Veľkými víťazmi sú v tomto smere národy považované za centrum zlata vo svete, je to 19 národov, ktoré tvoria eurozónu a vydávajú euro. Ich zlato ako percento HDP predstavuje viac ako 4 %. Pomer Spojených štátov je 2,7 %. Pre zaujímavosť, pomer Ruska je tiež 2,7 %. Rusko má iba jednu osminu množstvo zlata USA, ale je ich ekonomika je iba jednou osminou veľkosti ekonomiky USA, takže pomer je porovnateľný. Avšak, Rusko sa snaží získať viac zlata a zdá sa, že už čoskoro porazí Spojené štáty aj eurozónu. Japonsko a Veľká Británia sú tiež veľké ekonomiky, ale ich množstvo zlata je anemické, približne 0,7 % HDP.

Najzaujímavejšia je Čína. Oficiálne zlaté rezervy Číny z júla 2015 sú na úrovni 1,658 ton. Avšak z rôznych spoľahlivých zdrojov, vrátane ťažobných a dovozných štatistík vyplýva, že ich skutočný zlatý fond je bližšie 4000 ton. Ale je celkom možné, že má zlata podstatne viac.Vo svete existuje len asi 35 000 ton oficiálneho zlata. Označenie "oficiálne zlato," znamená, že je vo vlastníctve centrálnej banky, ministerstva financií a štátnych investičných fondov. Nezaratúva sa sem súkromné zlato v podobe šperkov, či mincí. To znamená, že čínska akvizícia viac ako 3000 ton zlata za posledných sedem rokov predstavuje približne 10 % všetkého oficiálneho zlata vo svete. Je to  obrovský posun v zlatých rezervách v prospech Číny. Zlatý trh je likvidný, ale len úzko obchodovateľný.

Čína aj Rusko chce mať porovnateľné množstvo zlata ako USA a Európa. Tento pomer bude rozhodujúci, kedy sa menový systém zrúti, pretože bude tvoriť základ pre stanovenie nových "pravidiel hry" v prípade fiančného resetu. Ak by sa išlo podľa takéhoto scenára, bude Nemecko hovoriť v prospech Európy, takže nový systém bude založený na americko-nemecko-rusko-čínskom menovom kondomíniu pod vedením MMF.

 

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy