Pod povrchom Mesiaca je plesňový syr: Warren Buffett o investovaní, bublinách, dlhoch a trhových kolapsoch

, fool.com Foto: thinkstock;SITA/AP

Keď pred šiestimi rokmi v Spojených štátoch vznikla Komisia pre vyšetrovanie finančnej krízy, požiadali jej predstavitelia o schôdzku okrem iného aj Warrena Buffetta. Zápis z rozhovoru Buffetta s Bradom Bondim, v ktorom sa legendárny americký investor na konci mája 2010 vyjadril k príčinám vzniku hypotekárnej krízy, investičným bublinám či rozdielu medzi investormi a špekulantmi, bol odtajnený až v týchto dňoch.

Pozrime sa čo bolo taká vtedy Buffett povedal, že to nemohlo ísť na verejnosť.

Čo sú investície a čo špekulácie
Investujete vtedy, keď si niečo kupujete s vedomím toho, že vás to síce teraz bude niečo stáť, ale postupom času sa vám peniaze budú vracať. Uvedomujete si, že bytový dom alebo akcie budú niečo generovať, a na vývoji trhovej ceny týchto aktív vám až tak nezáleží. Špekulanti si naopak všímajú hlavne trhové ceny, môžu napríklad vsádzať na to, že akcie posilnia v reakcii na hospodárske výsledky, alebo že by spoločnosť mohla oznámiť vyššiu dividendu. Jadro samotného aktíva špekulantov nezaujíma.

Ako vznikajú investičné bubliny
Môj bývalý šéf Benjamin Graham mi pred zhruba päťdesiatimi rokmi povedal niečo, čo odvtedy nosím v hlave. Teraz sa mi to potvrdilo. Povedal mi, že sa človek môže dostať do väčších problémov, ak investuje na základe zdanlivo logickej premisy, akoby si vytvoril úplne nezmyselný predpoklad. Ak prídete s tvrdením, že pod povrchom Mesiaca je plesňový syr, bude to smiešne. Keď sa ale budete riadiť tvrdením, že akcie sú historicky výkonnejšie než dlhopisy, môžete prísť o veľa peňazí. To sa stalo napríklad v roku 1929, kedy ľudia zabudli, že všetko má svoje medze, a to isté sa zopakovalo pri internetovej dotcom bubline a znovu počas hypotekárnej krízy.

Hypotekárna kríza – najväčšia bublina v histórii
Viera veľkého percenta ľudí v jeden konkrétny scenár dláždi cestu k vzniku investičných bublín. Hlavnou príčinou hypotekárnej krízy bolo všadeprítomné presvedčenie, že ceny nehnuteľností nemôžu klesnúť. Keď klesať začali, médiá, investori, poskytovatelia úverov, americká verejnosť, môj sused, Kongres ani ratingové agentúry neverili, že by tento pokles mohol byť zásadný. A keďže nehnuteľnosti boli najväčšou triedou aktív v krajine a bolo veľmi ľahké si na ich obstaranie požičať, vznikla zrejme najväčšia bublina v histórii.

Kto má dlhy a kto nie
Nakoniec je aj tak všetko o dlhoch. Ak žiadne nemáte, nemôžete sa dostať do problémov. S obľubou hovorím, že ak ste bystrí, peniaze si požičiavať nepotrebujete, a ak ste hlúpi, mali by ste sa úverom oblúkom vyhýbať.

Býčí trh a úspechy suseda
Predstavte si situáciu, že váš sused zarobí obrovské peniaze investovaním do akcií internetových firiem. Keď to zistí vaša manželka, tak vám povie: "ty si predsa múdrejší ako on, ale on je bohatší ako ty. Tak prečo nerobíš to isté čo on?" Je dobré si uvedomiť, že človek má od prírody tendenciu všímať si vo svojom okolí hlavne úspechy. V kasíne sa ale tiež oslavuje, len keď padne jackpot.

Pohľad do budúcnosti
Ďalšie bubliny prídu, o tom nemôže byť pochýb.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy